Ημερίδα ευαισθητοποίησης για την αναδοχή στον Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού

Ημερίδα ευαισθητοποίησης για την αναδοχή στον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού

Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για τον θεσμό της αναδοχής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων. 

O Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Σταύρος Τσίρμπας στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία της αναδοχής υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται όλοι να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας ώστε να δείξουμε έμπρακτα ότι τα παιδιά είναι η προτεραιότητα όλων μας, γιατί είναι το μέλλον αυτού του τόπου». 

Τόνισε επίσης ότι «ως Δημοτική Αρχή, οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας διαμορφώνονται με κύρια μέριμνα τον θεσμό της οικογένειας μέσα από την ολοκληρωμένη υποστήριξη από δομές και υπηρεσίες», καταλήγοντας ότι «στην πορεία μας για την πιστοποίηση ως μία από τις Υγιείς Πόλεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτό συμπεριλαμβάνεται στους στόχους που καλούμαστε να θέσουμε, χτίζοντας μία νέα φιλοσοφία με σεβασμό και αίσθημα ευθύνης για όλους τους πολίτες, ώστε να φτιάξουμε την Υγιή Πόλη που αξίζουμε να ζούμε». 

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ανδρέας Λεωτσάκος, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχιας Γιώργος Σταμάτης, ο Γενικός Διευθυντής ΕΕΟ Group, Κατσάνος Κωνσταντίνος, η σύμβουλος Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε θέματα αναδοχής και υιοθεσίας κ. Δανάη Σεραφειμίδη , η κοινωνική λειτουργός από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Τζεράν Μαρία, η κ. Μπαρούχου Βασιλική, υπεύθυνη τμήματος αναδόχων οικογενειών από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής και η κ. Καραγεώργου Αργυρούλα, Διευθύντρια     του   1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων  Αναργύρων. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Οικονομοπούλου, Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής. 

Ιδιαίτερη αξία είχαν οι προσωπικές μαρτυρίες δύο γυναικών που έγιναν ανάδοχες μητέρες, της κ. Ζέρβα Εύης και της κ. Καλτσά Ελένης. Και οι δύο μίλησαν για τον ιδιαίτερο δεσμό που μοιράζονται πλέον με τα παιδιά τους, πώς άλλαξαν όλο τους τον κόσμο και πώς τα ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή που τα αντίκρισαν. 

Μεταξύ των στοιχείων που τονίστηκαν στην ημερίδα είναι πως το φυσιολογικό περιβάλλον ενός παιδιού είναι η οικογένεια και όχι ένα ίδρυμα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η παραμονή σε ένα ίδρυμα σε παιδιά ηλικίας από 0-4 ετών επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη νευρική λειτουργία του.
Σκοπός της αναδοχής είναι τα παιδιά να ζουν σε μια οικογένεια που όμως θα τη νιώθουν δική τους. 
Στην Ελλάδα περίπου 1600 παιδιά φιλοξενούνται στα ιδρύματα. Από αυτά, μόλις το 5% πληροί τα κριτήρια για υιοθεσία, αφού έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τέκνου και βιολογικής οικογένειας, γεγονός που ξεκλειδώνει ουσιαστικά τη σχετική νομική οδό. Όμως, 4 στα 10 παιδιά που ζουν στα ιδρύματα πληρούν τις προϋποθέσεις αναδοχής και περιμένουν εκείνον τον άνθρωπο που θα τα βγάλει από τη δομή και θα τα εντάξει ουσιαστικά στην κοινωνία. 
 

Μοιράσου την σελίδα