Εισήγηση του Προέδρου της ΠΕΔΑ και Δημάρχου Αγίων Αναργύρων - Καματερού Νίκου Σαράντη

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
 ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔΑ ΣΤΙΣ 18-10-2011 ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα και την αποτυχία κάθε πρωτοβουλίας για την επίλυση του προβλήματος, πρέπει να οδηγήσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε εγρήγορση και στην αναγκαία υπέρβαση, προκειμένου να αποφύγουμε ακόμη χειρότερες εξελίξεις.
Από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, πιστεύω ότι έχουν έγκαιρα γίνει οι αναγκαίες επισημάνσεις.
 Επισημάναμε έγκαιρα τους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία που δημιουργούνται από τη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους όλης της Αττικής λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Τονίσαμε ότι σεβόμαστε  τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του χώρου, που είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας. Αναγνωρίσαμε  τις σημαντικές απώλειες στα εισοδήματα τους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση ως αποτέλεσμα των δύσκολων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθεροποίησης της χώρας.
Δηλώσαμε όμως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η αφόρητη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δρόμους της Αττικής δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Γι’ αυτό και ζητήσαμε την άμεση λήξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους Δήμους και την έναρξη της αποκομιδής των απορριμμάτων.
Στην προσπάθεια μας να λειτουργήσουμε συνθετικά και εποικοδομητικά, καταθέσαμε και ως ΠΕΔΑ και ως ΚΕΔΕ και συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις που είχαν σκοπό η αντιπαράθεση αυτή να λήξει χωρίς νικητές και ηττημένους, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών.
 
Ζητήσαμε  λοιπόν από την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μέσα στα πλαίσια του ενιαίου μισθολόγιου για τη στήριξη των αποδοχών τους, ιδιαίτερα των κλάδων ΥΕ και ΔΕ που υφίστανται τις μεγαλύτερες μειώσεις. Η πρόταση μας αυτή μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο  πήρε και πολύ συγκεκριμένη ποσοτικά μορφή. Προτείναμε όποιος εργαζόμενος έχει απώλεια πάνω από 30%, αυτή να μειωθεί στο 25% και οι περικοπές να γίνουν τμηματικά σε βάθος τριετίας, κατά ποσοστό 8,5-8,5-8 %.
Ζητήσαμε επίσης να διατηρηθεί στο  100% από 75% που προβλέπεται στο Σχέδιο Νόμου το επίδομα των προϊσταμένων οργανικών μονάδων των ΟΤΑ, σε σχέση με το επίδομα των προϊσταμένων οργανικών μονάδων του λοιπού δημόσιου τομέα.
Παράλληλα, να γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και από τις ιδιωτικές τράπεζες (επιμήκυνση, περίοδος χάριτος, αναστολή).
Προτείναμε επίσης το προσωπικό που εργάζεται στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των Δήμων να εξαιρεθεί της εφεδρείας.
Οι προτάσεις μας αυτές δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων. Με αποτέλεσμα την παράταση του αδιεξόδου και την αντικειμενική παρόξυνση της κρίσης, όσο περνούν οι μέρες.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πιστεύω ότι δεν πρέπει και δεν δικαιούμαστε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια μας να επικρατήσει η σωφροσύνη και να βρεθούν λύσεις μέσα σε πνεύμα δικαιοσύνης και εμπέδωσης της κοινωνικής συνοχής.
Άλλωστε, κάθε άλλη λογική αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη ότι αναπαράγει επί τα χείρω τους όρους και τα δεδομένα του προβλήματος.
Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας. Υπερασπιζόμαστε οι υπηρεσίες της καθαριότητας να είναι  αποκλειστική ευθύνη της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε μάλιστα ότι η αρμοδιότητα αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτηριστικού της αμεσότητας και εντοπιότητας, που προσδίδει το Σύνταγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θέλω επίσης να τονίσω ότι ακραίες ενέργειες και πράξεις δεν οδηγούν πουθενά, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τους εργαζόμενους. Αντίθετα μάλιστα, δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το κλίμα.  Οι καιροί επιτάσσουν την αποφυγή της λογικής της ισχύος και κάθε πνεύματος αλαζονείας.
Στο ίδιο πνεύμα και με τους ίδιους αποδέκτες, προσθέτω  ότι η πριμοδότηση λογικών κοινωνικού αυτοματισμού μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη και να τροφοδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις μέσα στο εύφλεκτο κοινωνικό σώμα.
 Αντικειμενικά, τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις τον έχει η πολιτεία. Και επίσης αυτή έχει την ευθύνη, τα μέσα, την αρμοδιότητα για να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα. Επιλογές όμως που γίνονται βιαστικά και χωρίς προηγούμενη μελέτη για το κατά πόσο είναι εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές τείνουν να συμβάλλουν στη διαιώνιση και όχι στην επίλυση της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, η Αυτοδιοίκηση κινείται και θα κινηθεί επιδεικνύοντας πλήρη σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες και την ομαλή διαδικασία των θεσμών.
Πιστεύω μέσα σ’ αυτό το κλίμα ότι οφείλουμε να ανανεώσουμε την έκκληση μας στην πολιτεία να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων, χωρίς να  παραγνωρίζουμε ότι τα περιθώρια αυτά είναι αντικειμενικά περιορισμένα.
Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση με κανένα τρόπο δεν ανήκαν στα λεγόμενα μισθολογικά «ρετιρέ», και ότι σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με περικοπές που φτάνουν ή ξεπερνούν το 40% των αποδοχών τους, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται κάθε προγραμματισμός ζωής τους και να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις τους. 
Οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση μπορούν –και αυτό τους καλώ- από μέρος του προβλήματος να γίνουν μέρος της λύσης του. Να υπερβούν την αδιαλλαξία της στιγμής, να αποδεχθούν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η περισυλλογή των απορριμμάτων δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσει άλλο, και να προσέλθουν με αξιοπρέπεια αλλά και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης στο διάλογο.
Η Αυτοδιοίκηση δεν φέρει ευθύνη για τις εξελίξεις που μας έφεραν στο σημείο αυτό και δεν έχει αρμοδιότητα για τη χάραξη της μισθολογικής πολιτικής του κράτους.
Δεν ξεχνούμε όμως στιγμή την ευθύνη που έχουμε προς τους συμπολίτες μας, προς τα εκατομμύρια κατοίκων της Αττικής που ενώ πληρώνουν δημοτικά τέλη, ταλαιπωρούνται απίστευτα από τους σωρούς των απορριμμάτων αλλά και υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της κατάστασης στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Για το λόγο αυτό, γνωρίζουμε ότι λύση πρέπει να δοθεί τώρα, σήμερα. Όλοι ανεξαιρέτως, κυβέρνηση, εργαζόμενοι, φορείς της Αυτοδιοίκησης κρινόμαστε από τη συμβολή μας σ’ αυτό και από την αποτελεσματικότητα της δράσης μας.
 
 

Μοιράσου την σελίδα