ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

για τα σχέδια επέμβασης στη Συρία

 

H προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία προκαλεί σοβαρή ανησυχία σε κάθε λογικό άνθρωπο στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Είναι πασίγνωστο ότι ο Αραβικός και μουσουλμανικός κόσμος θυμίζουν μπαρουταποθήκη τα τελευταία χρόνια. Η Αίγυπτος, η Υεμένη, η Λιβύη είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Η κατεχόμενη από το Ισραήλ Παλαιστίνη βομβαρδίζεται σταθερά. Στο Ιράκ η ειρήνευση δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Το Ιράν διακηρύσσει συνεχώς ότι είναι έτοιμο για έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων.

Πέρα όμως από τις αιματηρές συγκρούσεις υπάρχει το ξύπνημα των λαών της περιοχής, οι λαϊκές κινητοποιήσεις που αποκλήθηκαν «Αραβική Άνοιξη». Το αίτημα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων για δημοκρατία και εξασφάλιση μιας στοιχειωδώς αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Συρία δεν θα βοηθήσει ούτε την ειρήνευση της χώρας και της περιοχής ούτε την έκφραση της φωνής των λαών της. Αντίθετα, προσθέτοντας στην ήδη σύνθετη και εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, τη σπίθα της αντίδρασης και οργής για τους βομβαρδισμούς αμάχων που είναι αναπόφευκτοι σε μια τέτοια επέμβαση, απειλεί να τινάξει την περιοχή στον αέρα.

Η διάπραξη εγκληματικών πράξεων και από τις δυο πλευρές σε έναν εμφύλιο πόλεμο είναι συνήθως ο κανόνας και η σύγκρουση στη Συρία έχει ήδη κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Αλλά η δυτική στρατιωτική επέμβαση απλώς θα αυξήσει τον κατάλογο των θυμάτων και θα εντείνει το χάος που επικρατεί στη χώρα.

Το γεγονός ότι η στρατιωτική επέμβαση σχεδιάζεται χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ αφαιρεί και την τελευταία πιθανότητα νομιμοποίησης της στη διεθνή κοινή γνώμη. Έχουμε όλο και συχνότερα το φαινόμενο οι μεγάλες δυνάμεις να αδιαφορούν για την έγκριση του ΟΗΕ και να προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες, στηριγμένες αποκλειστικά στο «δίκαιο του ισχυρότερου».

Αυτή η εγκατάλειψη και περιφρόνηση του ΟΗΕ φέρνει όμως πιο κοντά την πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης σύγκρουσης, μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης την οποία ο κόσμος έχει κατορθώσει να αποφύγει τα τελευταία 65 χρόνια.

Η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί στην επέμβαση στη Συρία, άλλωστε παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Γερμανία και η Αγγλία φαίνεται ότι θα αποφύγουν να το κάνουν. Μια ελληνική εμπλοκή θα ήταν σφάλμα το οποίο καλούμε την κυβέρνηση να μην κάνει, είτε άμεσα είτε με τη χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας μας για διευκόλυνση των επιτιθέμενων.

 
 

Μοιράσου την σελίδα