ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού στην επιστολή του αναφέρεται σε έγγραφο του Δήμου τον περασμένο Ιούλιο στο οποίο έθετε την Πολιτεία προ των ευθυνών της και ζητούσε την άμεση χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων της πόλης.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης έχει επισημάνει και περιγράψει αναλυτικά τα μεγάλα προβλήματα της πόλης του Καματερού ζητώντας άμεσα παρεμβάσεις και έργα για την επίλυση τους, σε πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο έχει υποβληθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους φορείς από την αρχή του 2012 και μετά. Δυστυχώς όμως, δεν εκδηλώθηκε καμιά ευαισθησία και ανταπόκριση.

Ακολουθεί το κείμενο της σημερινής επιστολής του Δημάρχου και το κείμενο του εγγράφου που είχε σταλεί τον προηγούμενο Ιούλιο.

«Αξιότιμε κύριε,

Οι συνέπειες της χθεσινής νεροποντής στο Καματερό είναι και πάλι βαρύτατες, ολέθριες για την πόλη και τους κατοίκους. Όλοι οι δρόμοι της πόλης είναι αδιάβατοι από τα νερά για πεζούς και για οχήματα. Φερτά υλικά όπως πέτρες, μπάζα, ξύλα, κλείνουν τα οδοστρώματα και κάνουν τα προβλήματα μεγαλύτερα. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις οικοσκευές και στις περιουσίες των κατοίκων και των επαγγελματιών. Οι κοινωφελείς υποδομές της πόλης έπαθαν κι αυτές μεγάλες ζημιές.

Αυτή η καταστροφή για την πόλη μας δεν οφείλεται μόνο στα φυσικά φαινόμενα αλλά και στην αδράνεια και αδιαφορία όλων των αρμοδίων φορέων. Έχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει για τα τεράστια προβλήματα, κενά και ελλείψεις που αντιμετωπίζει η πόλη σε κρίσιμες υποδομές. Κορυφαίο παράδειγμα αναλγησίας είναι τα παράπλευρα της Εσχατιάς ρέματα, τα οποία δεν έχουν διευθετηθεί παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Δήμου και τα προηγούμενα περιστατικά πλημμυρών.

Ήδη από τα μέσα Ιουλίου, με επιστολή μας προς τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια ζητούσαμε την άμεση εκτέλεση έργων στο Καματερό, με προτεραιότητα στους τομείς των δικτύων ομβρίων υδάτων και της οδοποιίας.

Τονίζαμε στην επιστολή αυτή: «Ως Δήμαρχος δεν μπορώ παρά να θέσω την Πολιτεία προ των ευθυνών της και να σας θυμίσω ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει συνθήκες ισονομίας και ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, είτε κατοικούν στα βόρεια προάστια της Αθήνας είτε στις εργατικές συνοικίες όπως το Καματερό». Και προσθέταμε ότι η άμεση εκτέλεση έργων στο Καματερό «είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η πόλη μας και να προστατευθούν επιτέλους οι κάτοικοι της.» Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε ούτε στο ελάχιστο.

Εκφράζουμε την οργή και αγανάκτηση μας ως Δημοτική Αρχή και παράλληλα μεταφέρουμε την δικαιολογημένη οργή των κατοίκων για την αντιμετώπιση αυτή από κάθε υπεύθυνο, των κατοίκων του Δήμου μας σαν πολιτών Β’ κατηγορίας.

Όπως και πάλι γράφαμε στην επιστολή μας τον Ιούλιο, εμείς ως Δήμος καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, τα προβλήματα όμως και οι ανάγκες του Καματερού υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες μας. Οι δυνατότητες μας αυτές άλλωστε έχουν περιοριστεί πολύ τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς περικοπές πόρων και προσωπικού στους Δήμους. Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί βαρύνει την κεντρική εξουσία και αυτή οφείλει, έστω και με καθυστέρηση, να δώσει λύσεις, με έργα και όχι με λόγια.

Απαιτούμε τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων και της πόλης και άμεσα:

·         Να γίνει σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου καταγραφή των ζημιών σε περιουσίες κατοίκων από αρμόδια συνεργεία για να δοθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία αποζημιώσεις.

·         Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον Δήμο για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών στην πόλη.

·         Να δοθεί άμεσα χρηματοδότηση

- Για τη μελέτη για τα δίκτυα ομβρίων στο Καματερό.

- Για τα απαραίτητα μικρά έργα (αντιπλημμυρικής προστασίας κλπ) στο Ποικίλο Όρος.

- Για τα έργα οδοποιίας, κατασκευής πεζοδρομίων κλπ στο οδικό δίκτυο του Καματερού.

Έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε εφιαλτικές μέρες όπως η χθεσινή.

·         Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διευθέτησης των παράπλευρών ρεμάτων της Εσχατιάς

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και όπως τονίζαμε και στην επιστολή μας τον Ιούλιο, την αποκλειστική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στο εξής, την έχετε εσείς.

                                                                                                                  Ο Δήμαρχος

                                                                                                                     Νίκος Α. Σαράντης»

 

Ακολουθεί η επιστολή που εστάλη τον Ιούλιο του 2013 προς τους Υπουργούς Υποδομών, Π.Ε.Κ.Α., Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Αθλητισμού και στον Περιφερειάρχη Αττικής

 

«Κύριοι Υπουργοί, κύριε Περιφερειάρχη,

 Δυόμιση χρόνια μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», από την οποία όλοι τρέφαμε θετικές προσδοκίες αλλά διαψευστήκαμε, δυόμιση λοιπόν χρόνια από την ενοποίηση των Δήμων Αγίων Αναργύρων και Καματερού, τα οξυμένα προβλήματα της πόλης του Καματερού παραμένουν άλυτα, λόγω της πλήρους έλλειψης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση τους.

Το Καματερό κατά τη συνένωση του με τους Αγίους Αναργύρους παρουσίαζε, και δυστυχώς παρουσιάζει ακόμη, μια εικόνα τελείως ξένη με αυτή της υπόλοιπης περιοχής πρωτευούσης. Πολλοί δρόμοι δεν έχουν στρωθεί ποτέ με άσφαλτο, δεν υπάρχει δίκτυο ομβρίων υδάτων, τα σχολεία και οι Παιδικοί Σταθμοί στεγάζονται σε εν πολλοίς ακατάλληλα κτίρια, δεν υπάρχουν κτίρια κοινωνικών λειτουργιών, οι υποδομές που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη είναι υποτυπώδεις.

Ως Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού όπως ήταν φυσικό και αναγκαίο θέσαμε ως προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων της Δ.Κ. Καματερού και πράξαμε ότι ήταν δυνατόν με τους περιορισμένους πόρους, μέσα και προσωπικό που διαθέτουμε. Καταβάλλαμε και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, τα προβλήματα και οι ανάγκες του Καματερού όμως υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες μας αυτές, δυνατότητες που ως γνωστό έχουν περιοριστεί ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια με τις περικοπές πόρων και προσωπικού στους Δήμους.

Σαν αποτέλεσμα, η πόλη του Καματερού εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα προαναφερθέντα μεγάλα προβλήματα, που απαξιώνουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Ως Δήμαρχος, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τις έντονες διαμαρτυρίες των συμπολιτών μου, να θέσω την Πολιτεία προ των ευθυνών της και να σας θυμίσω ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους να διασφαλίσει συνθήκες ισοτιμίας και ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, είτε κατοικούν στα βόρεια προάστια της Αθήνας είτε στις εργατικές συνοικίες όπως το Καματερό.

Σας ζητώ λοιπόν να περιλάβετε στις άμεσες προτεραιότητες σας την χρηματοδότηση, είτε από εγχώριους - ίδιους πόρους είτε από το ΕΣΠΑ, των απαραίτητων έργων υποδομής στην Δ.Κ. Καματερού και ιδιαίτερα στους τομείς: Οδοποιία – ασφαλτόστρωση, δίκτυο ομβρίων υδάτων, σχολικά κτίρια και Παιδικοί Σταθμοί, συντήρηση χώρων αθλοπαιδιών. Είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η πόλη μας και να προστατευθούν επιτέλους οι κάτοικοι της.

Θέλω να σας επισημάνω ότι και ίδιοι πόροι υπάρχουν και δυνατότητες από το ΕΣΠΑ αλλά καθημερινά πληροφορούμαστε ότι διατίθενται για άλλους σκοπούς, συχνά για έργα πολύ λιγότερο κοινωνικά αναγκαία, σε άλλα σημεία της Αττικής.»

Αισθάνομαι λοιπόν αγανάκτηση όταν μια πόλη σαν το Καματερό, με δεδομένο το χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο των κατοίκων της αλλά και τα πρόσθετα προβλήματα λόγω της γειτνίασης με την επιβαρυμένη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία με τόση αδιαφορία.

Και ζητώ από όλους σας να μην εγκαταλείψετε ιδιαίτερα το Καματερό και συνολικά την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας.

                                                                                Ο Δήμαρχος

                                                                                                                   Νίκος Α. Σαράντης»

Share this post