ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ- ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Την Δευτέρα 13 Μαίου
Η Ακαδημία Πολιτών σας προσκαλεί στη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Μαίου στις 7 και 30 μμ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (1ος όροφος) του παλιού Δημαρχείου των Αγίων Αναργύρων.
Θέμα:  ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ
Στην παρουσίαση θα γίνει αναφορά στις προϋποθέσεις ένταξης της γελοιογραφίας στον Τύπο, σύντομη αναδρομή στα παλαιότερα ελληνικά φύλλα,  στην λειτουργία της γελοιογραφίας μέσα στην ελληνική κοινωνία, στην διάδοση και διακίνησή της κατά τον 19ο αιώνα. Τέλος, θα αναλυθούν δύο αξιόλογα παραδείγματα σατιρικού Τύπου: ο «λαϊκός» Νέος Αριστοφάνης του Παναγιώτη Πηγαδιώτη και το «αστικό» Το Άστυ των Μπάμπη και Θέμου Άννινου.
Οι ομιλητές:            Γεώργιος Ιγνατίου και Έλλη Δρούλια.
Βιογραφικά:
 Ι. Ο Γιώργος Ιγνατίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Οι σπουδές του αναφέρονται στο Ελληνικό Πολιτισμό (ΕΑΠ) και έχει παρακολουθήσει κύκλους σεμιναρίων ποικίλων θεματικών (λογοτεχνία, θέατρο, κ.ά.). Αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα της περιφέρειας και σήμερα γράφει στην εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας Ο Λόγος. Έχει πάρει συνεντεύξεις από ανθρώπους της Τέχνης και τα κείμενά του σχολιάζουν την επικαιρότητα.
ΙΙ. Η Έλλη Δρούλια είναι πτυχιούχος της Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ιστορία και τον Πολιτισμό του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Κόσμου στην Σορβόνη- Παρίσι. Το 1998 απόκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα σε Σπουδές Βιβλιοθηκονομίας από το University of Aberystwyth της Ουαλίας και είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Συνεργάστηκε στο πρόγραμμα της Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αι. με επιστημονικό υπεύθυνο τον Φίλιππο Ηλιού και από το 1992 εργάζεται στην Βιβλιοθήκη της Βουλής.  

Μοιράσου την σελίδα