Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 η επόμενη διάλεξη στο ΕΔΑΠ

Την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η 6η διάλεξη του Εαρινού Κύκλου σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού σχολείου Αγ. Αναργύρων (Αγ. Αναργύρων 45, τκ 13561).

Εισηγητής θα είναι ο κ. Μουσάς Ξενοφών, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, παλαιός καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής, στη Σχολή Θετικών Επιστημών, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος θα παραθέσει διάλεξη με θέμα: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αρχαιότερος υπολογιστής».

Ο Ξενοφών Μούσας, αστρονόμος, είναι ένας από τους πρωταγωνιστές μελέτης του αρχαιότερου υπολογιστή, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και συμμετέχει σε πολλά διαστημικά πειράματα.΄Εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στο Imperial College, ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μεξικού και υπήρξε διευθυντής του Εργαστήριου Αστροφυσικής για 25 συναπτά έτη και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών για δύο χρόνια. Έχει λάβει βραβείο της Nasa, βραβείο της American Geophysical Union, βραβείο των Φροντιστών Ελλάδος και δεκάδες άλλα βραβεία. Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Διεθνούς Ακαδημίας της Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας το 2017.

Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων (ένα έχει εκδοθεί στην Ρωσική και άλλο στην Γαλλική γλώσσα), 120 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 180 σε διεθνή συνέδρια, 50 σε Ελληνικά περιοδικά.

Είναι συγγραφέας επίσης όλων των αστρονομικών λημμάτων της Εκπαιδευτικής Εγκυκλοπαίδειας Εκδοτικής Αθηνών. Έχει κάνει 600 ομιλίες σε όλο τον κόσμο,δεκάδες εκθέσεις για τον μηχανισμό των  Αντικυθήρων (σε 14 γλώσσες) σε όλο τον  κόσμο και σε όλη την Ελλάδα, στην NASA, στην UNESCO, σε Μουσεία, Σχολεία, Πανεπιστήμια, Πλανητάρια.

Ακόμα, έχει  επιβλέψει 40 διδακτορικές διατριβές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Imperial College του Πανεπιστημίου Λονδίνου, στο Max Planck Sonnensystem, Observatoire de Paris, στα Πανεπιστήμια Αλεξανδρείας, δεκάδων μεταπτυχιακών και 250 πτυχιακών εργασιών. Παλαιοί φοιτητές του εργάζονται στο Princeton, University College London, Jet Propulsion Laboratory, Siemens και την Ελληνική βιομηχανία.
 

Μοιράσου την σελίδα