Ομιλία του Δημάρχου και Προέδρου της ΠΕΔΑ Νίκου Σαράντη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ


 

 


ΟΜΙΛΪΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔΑ ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ένα Συνέδριο που όπως όλοι τονίζουν διεξάγεται στις πιο κρίσιμες στιγμές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Συνέδριο μας αποφασίστηκε πάνω στο καυτό έδαφος της αιφνιδιαστικής και αυταρχικής περικοπής κατά 29% που υλοποίησε η κυβέρνηση στην κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, παραβιάζοντας δεσμεύσεις που αναλάμβανε μέχρι και την προηγούμενη ημέρα!

Όλοι συνομολογήσαμε τότε, πριν ένα μήνα περίπου, ότι με τις περικοπές αυτές που έρχονται σαν συνέχεια της μείωσης κατά 55% περίπου της κρατικής χρηματοδότησης την τελευταία τριετία, οι Δήμοι βρίσκονται μπροστά στο άμεσο και οριστικό κλείσιμο, στο σταμάτημα όλων των υπηρεσιών και λειτουργιών που προσφέρουν στους κατοίκους.

Εκείνες τις μέρες, στις αρχές Αυγούστου, έγινε επίσης γνωστό ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, λόγω και πάλι της ανεπαρκούς χρηματοδότησης τους.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και σκεπτικό όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης συμφωνήσαμε ότι μόνος δρόμος που μένει είναι ο δρόμος των διεκδικήσεων για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και της καθημερινής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι, παρά τις δυσκολίες που προκαλούσε η περίοδος των θερινών διακοπών, μπήκαμε στη μάχη με πρωτοφανή τα τελευταία χρόνια ενότητα και αποφασιστικότητα.

Μέσα σε 20 μέρες πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές επαφές με την πολιτική ηγεσία, τα κόμματα και χθες με τον πρωθυπουργό,έγιναν συνελεύσεις των ΠΕΔ όλης της χώρας, στις περισσότερες περιφέρειες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με κλείσιμο των Δήμων, κινητοποιήσεις που στην Αθήνα συνδυάστηκαν με τη χθεσινή μας συγκέντρωση, μια από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει η Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια.

Απευθυνθήκαμε στους συνεργάτες μας εργαζόμενους στους Δήμους και ζητήσαμε τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις μας, αναγνωρίζοντας το δίκαιο και των δικών τους αιτημάτων που αφορούν την αφόρητη συμπίεση των αποδοχών τους και την υποχρέωση προάσπισης των θέσεων εργασίας τους.

Πραγματοποιήσαμε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας μας έχει σαν κύριο περιεχόμενο τη δική τους εξυπηρέτηση και προστασία.

Νιώθω όμως ότι στα χείλη όλων μας βρίσκεται το ίδιο ερώτημα. Έχουν αποτέλεσμα αυτές οι ενέργειες μας ή άδικα πασχίζουμε; Μήπως όπως λέει ο ποιητής «είναι οι προσπάθειες μας μάταιες σαν των Τρώων και το ριζικό μας ενός ανθρώπου που ξαστόχησε»;

Αν τελικά συμβεί αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν οδηγήσουμε σε ναυάγιο όχι μόνον τους αγώνες που μόλις ξεκινήσαμε αλλά συνολικά την Αυτοδιοίκηση της πατρίδας μας, υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς οι ίδιοι και όχι κάποια κακιά μοίρα.

Γιατί αυτό που στ’ αλήθεια φάνηκε μέσα από τα πυκνά γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι ότι με αγώνες και αποφασιστικότητα στη διεκδίκηση μας μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας, που όπως σωστά λέει και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης δεν είναι άλλος από την επιβίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πιστεύει κανείς ειλικρινά ότι και αυτά τα λίγα, τα ελάχιστα που φαίνεται να παραχωρεί μέχρι στιγμής η κυβέρνηση θα είχαν μπει στο τραπέζι χωρίς την πίεση που ασκήσαμε; Σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης όπως τις μάθαμε στις αρχές Αυγούστου, οι ΚΑΠ θα ήταν καθηλωμένοι στα 72 εκατομμύρια και δεν υπήρχε σαφής προοπτική απόδοσης ούτε των παρακρατηθέντων ούτε της ΣΑΤΑ.

Σίγουρα όμως δεν είμαστε ακόμη καθόλου ικανοποιημένοι. Οι Δήμοι δεν πρόκειται να αποφύγουν το κλείσιμο με τη μηνιαία δόση των ΚΑΠ να διαμορφώνεται στα 96 εκατομμύρια, ενώ η απόδοση του μεγαλύτερου μέρους των παρακρατηθέντων παραπέμπεται προς το τέλος του έτους.

Στο Συνέδριο μας λοιπόν σήμερα καλούμαστε να αποφασίσουμε για τη συνέχεια που θα δώσουμε στον αγώνα που μόλις ξεκινήσαμε και επίσης να αποφασίσουμε για το όριο που εμείς βάζουμε στις διεκδικήσεις μας, την «κόκκινη γραμμή» που έχει γίνει τόσο δημοφιλής σαν έκφραση τα τελευταία χρόνια.

Εγώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πιστεύω ότι οι Δήμαρχοι ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς όλο αυτό το διάστημα που φωνάζαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, δηλαδή η απόδοση ΚΑΠ ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων φέτος στην Αυτοδιοίκηση, αποτελεί το όριο μας, κάτω από το οποίο θα αντιμετωπίσουμε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας μας.

Συνεχίζω λοιπόν να πιστεύω ότι αυτά τα χρήματα είναι απολύτως απαραίτητα και αυτά πρέπει να διεκδικήσουμε.

Γιατί δεν μας επιτρέπεται να μείνουμε στη μέση του δρόμου που μόλις ξεκινήσαμε. Πρέπει να κατοχυρώσουμε τη συνέχιση λειτουργίας όλων των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους κατοίκους. Να πετύχουμε να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς, να συνεχιστούν πολύτιμα προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι. Να διασφαλίσουμε τη μισθοδοσία των εργαζομένων αλλά και όλες τις θέσεις εργασίας στους Δήμους, χωρίς καμιάς μορφής απόλυση ή εφεδρεία.

Αναμένουμε όλοι με αδημονία την ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη και ελπίζουμε όλοι ανεξαιρέτως πιστεύω ότι θα περιλαμβάνει τις θετικές ειδήσεις που μας είναι τόσο απαραίτητες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνον ένα από τα ελάχιστα κομμάτια του κράτους που συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Είναι επίσης ένας θεσμός που εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών, παρά τις συχνές και μερικές φορές ενορχηστρωμένες προσπάθειες απαξίωσης της. Αυτή την αξιοπιστία μας έχουμε υποχρέωση να τη διατηρήσουμε, να περιφρουρήσουμε την αξιοπρέπεια μας.

Με το να δείξουμε προς κάθε κατεύθυνση, προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, προς τους συνεργάτες μας εργαζόμενους στους Δήμους, προς τους κατοίκους που περιμένουν από μας στήριξη στις δύσκολες ώρες που περνούν, ότι λειτουργούμε με αποκλειστικό κριτήριο την ευθύνη που έχουμε αναλάβει προς τους συμπολίτες μας και προς τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

 

 

 

 

 

Μοιράσου την σελίδα