"Να μην μειωθούν οι ωφελούμενοι και να παραμείνουν στις εργασίες τους οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι"

«Να μην μειωθούν οι ωφελούμενοι και να παραμείνουν στην εργασία τους οι εργαζόμενοι

του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι»
 

Παρέμβαση του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Προέδρου της ΠΕΔΑ Νίκου Σαράντη στην ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας για το Πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Βοήθειας»

 

Σε παρέμβαση του στην ημερίδα του Υπουργείου Εργασίας για το Πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Βοήθειας» που διαδέχεται το «Βοήθεια στο Σπίτι» ο Νίκος Σαράντης ανέδειξε την ανάγκη να μην αποδυναμωθεί και ακυρωθεί στην πράξη ένα Πρόγραμμα με τόσο σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Η παρέμβαση του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού είχε ως εξής:

«To Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έπαιξε έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο τα τελευταία χρόνια, στηρίζοντας δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ανήμπορους συμπολίτες μας.

Μέσα στη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση, που αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές στο εισόδημα τους ενώ οι οικογένειες τους αδυνατούν αντικειμενικά να τους στηρίξουν, τέτοια Προγράμματα θα έπρεπε να ενισχύονται και να διευρύνονται.

Γιατί ακριβώς στις συνθήκες της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας καθίσταται απαραίτητος ο ρόλος του κοινωνικού κράτους και των υποστηρικτικών δομών. Οι οικονομίες και οι περικοπές δεν πρέπει να ξεκινούν από κει, αν δεν θέλουμε να χάσουμε το δικαίωμα να συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των πολιτισμένων κοινωνιών.

Η αντικατάσταση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με το νέο Πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» γίνεται με τρόπο και κριτήρια που έχουν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά οι ωφελούμενοι από το Πρόγραμμα, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον γενικό κοινωνικό χαρακτήρα του.

Άλλο αρνητικό ενδεχόμενο είναι η απόλυση όλων των εργαζόμενων στο Πρόγραμμα, που θα στερήσει την κοινωνική αυτή δομή από στελέχη με γνώση του αντικειμένου και των ειδικών συνθηκών και χαρακτηριστικών κάθε ωφελούμενου από το Πρόγραμμα.

Πιστεύω λοιπόν ότι, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, πρέπει να βρεθούν λύσεις, όπως η συνχρηματοδότηση του Προγράμματος, που να επιτρέψουν να διατηρηθεί ο μεγάλος αριθμός των ωφελουμένων και παράλληλα να μην στερηθούμε το ήδη εργαζόμενο σ’ αυτό έμπειρο προσωπικό.

Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Ελπίζω ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με τις οξύτατες αρνητικές επιπτώσεις της κατάρρευσης άλλης μιας πολύτιμης κοινωνικής δομής.»

 

Μοιράσου την σελίδα