ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

O Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο Green Twinning (Πράσινη Συνεργασία), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Intelligent Energy Europe (Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη) και αφορά στην ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι ένας από τους πρώτους δήμους της Αττικής που δήλωσε συμμετοχή στο «ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ για ενεργειακά βιώσιμες πόλεις», ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων στο οποίο, τα μέλη (μέχρι στιγμής περισσότεροι από 5.000 δήμοι από έξη ευρωπαϊκές χώρες, Ελλάδα, Ισπανία, Σλοβενία, Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία), δεσμεύονται να υλοποιήσουν δράσεις στην κατεύθυνση της εξοικονόμηση ενέργειας και της ορθολογικής χρήσης της.

Ο Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, μέχρι τώρα, έχει εκπονήσει Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ), το οποίο στοχεύει στην μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται στον δήμο κατά 20%, μέχρι το 2020, κυρίως με παρεμβάσεις στον οδοφωτισμό και τις δημοτικές εγκαταστάσεις (Αθλητικά Κέντρα, κλειστά Γυμναστήρια κλπ), ενώ έχει συστήσει Ομάδα Ενέργειας, αποτελούμενη από υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού, τα οποία παρακολουθούν τις ενεργειακές καταναλώσεις στους διάφορους τομείς λειτουργίας του δήμου και προτείνουν τρόπους περιορισμού τους.

Ο Δήμος Αγ. Αναργύρων – Καματερού, στο παραπάνω πλαίσιο, δρομολόγησε πρόσφατα συνεργασία ανταλλαγής εμπειριών με τον Δήμο Νέας Σμύρνης   γύρω από τα θέματα της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι δυο Δήμοι που συμμετέχουν ως επωφελούμενοι για την Αττική, θα έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για αντίστοιχες καλές πρακτικές στα θέματα της ενέργειας, που υλοποιούνται από δήμους των έξη ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο Green Twinning.

Με αφορμή την δρομολόγηση της συνεργασίας των δύο δήμων, o Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων – Καματερού και Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης, δήλωσε: «Στην χώρα μας, η εξοικονόμηση ενέργειας αναδεικνύεται σε μονόδρομο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο συμβάλει στην προσπάθεια για περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, σε τελευταία ανάλυση στην παγκόσμια προσπάθεια για την σωτηρία του πλανήτη αλλά, στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους δήμους, μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες, ιδιαίτερα σημαντικές ανάγκες».

Το Ευρωπαϊκό Έργο  Green Twinning στην Ελλάδα  συντονίζεται από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ)

 
 
 
 

Μοιράσου την σελίδα