Κινητοποίησεις διαμαρτυρίας των Δημάρχων. Ομιλία του Νίκου Σαράντη στη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων.

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των Δημάρχων. Η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί πόρους για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Η ομιλία του Νίκου Σαράντη στη Γενική Συνέλευση των Δημάρχων. 
 
Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια πορεία στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι όλης της χώρας την Τρίτη 24 Απριλίου. Οι Δήμοι διαμαρτύρονται για τις συνεχείς μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, που θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των θεσμών και –το κυριότερο- την εξυπηρέτηση των δημοτών και τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.
Κατά τις συναντήσεις αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, οι Δήμαρχοι απέσπασαν δεσμεύσεις για την άμεση αποκατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης τουλάχιστον στα επίπεδα που προβλέπει ο Προϋπολογισμός.
Από τους κεντρικούς ομιλητές στη Συνέλευση των Δημάρχων ήταν ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης, που είπε τα εξής:
«Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο, ότι από τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα αλλά και τη δράση και την παρέμβαση μας σ’ αυτές θα εξαρτηθεί στ’ αλήθεια το μέλλον των Αυτοδιοικητικών θεσμών.
Θεωρώ ότι είναι περιττό να αναφερθώ αναλυτικά στις μειώσεις πόρων και τις λοιπές περικοπές που υφιστάμεθα εδώ και δυο χρόνια, στα προβλήματα που αυτές δημιουργούν στην εύρυθμη λειτουργία των Δήμων μας.
Τα θέματα αυτά έχουν καλυφθεί από τις εισηγήσεις του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επίσης περιγράφονται αναλυτικά σε αποφάσεις και ψηφίσματα της ΠΕΔ Αττικής, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος.
Μπροστά μάλιστα σ’ αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα η ΠΕΔ Αττικής αποφάσισε πριν ένα μήνα περίπου και πραγματοποίησε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, αντίστοιχη με αυτή που σε λίγο θα πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί.
Στην πράξη όλη η Αυτοδιοίκηση βρισκόμαστε εδώ και πολύ καιρό σε συναγερμό, ξεκινώντας από τις επαφές που είχαμε με την κυβέρνηση και τα κόμματα και τις πιέσεις που ασκήσαμε την περίοδο ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. Ας μην ξεχνάμε επίσης τις κοπιώδεις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την κατάρτιση και ψήφιση του πρόσφατου πολυνομοσχέδιου.
Μπορούμε λοιπόν στο σημείο αυτό να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, 
που θα μας φανούν χρήσιμα στην οργάνωση των μετέπειτα κινήσεων μας.
Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κατά τη διεκδίκηση ακόμη και των πιο αυτονόητων αιτημάτων μας είναι πιστεύω η αρνητική στάση και η προκατάληψη μερίδας των Μέσων Ενημέρωσης.
Στο σημείο αυτό απαιτείται να δώσουμε και να κερδίσουμε μια μάχη. Γιατί ενώ στην κοινωνία, στον μέσο άνθρωπο, η εικόνα της Αυτοδιοίκησης είναι ξεκάθαρα πιο θετική από αυτή της κεντρικής εξουσίας,
τα προβλήματα που και εμείς αντιμετωπίζουμε, οι ελλείψεις και τα σφάλματα που και στο χώρο μας εντοπίζονται, διογκώνονται υπέρμετρα από τα φώτα της δημοσιότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που όλοι γνωρίζετε είναι βέβαια ο τρόπος που παρουσιάστηκε στον Τύπο η έκθεση του Ελεγκτικού Συνέδριου για το 2009, αποπροσανατολίζοντας έτσι τη δημόσια συζήτηση από τα προβλήματα και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.
 
Παράλληλα, και μέσα σε ένα κλίμα ισοπεδωτικού λαϊκισμού που καλλιεργείται συστηματικά από κάποιες πλευρές στη χώρα, δεν έχουμε κατορθώσει να ενημερώσουμε σωστά και να πείσουμε τους δημότες ούτε για το μέγεθος της εξοικονόμησης πόρων την οποία έχουμε υλοποιήσει μέσα σε μια διετία, ούτε για τις προσωπικές θυσίες και τις συνεχείς περικοπές τις οποίες και οι ίδιοι υφιστάμεθα.
Από τη μια πλευρά λοιπόν ακούμε ότι με μελέτες του ΚΕΠΕ προτείνονται νέες περικοπές στους πόρους των Δήμων,
από την άλλη ακούμε δηλώσεις για «περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο» χωρίς καμιά απολύτως διευκρίνιση και διαβεβαίωση ότι το μαχαίρι δεν κρέμεται και πάνω από τους τόσο περιορισμένους δικούς μας πόρους.
Θεωρώ ότι πρέπει να πάψουμε να είμαστε τόσο ντροπαλοί, να στείλουμε ξεκάθαρα με τις επαφές μας σε όλα τα κόμματα το μήνυμα ότι όχι μόνο σπάταλη δεν είναι η Αυτοδιοίκηση αλλά αντίθετα οι συνεχείς περικοπές και οι μειώσεις έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση
ακόμη και τη δυνατότητα μας να εκτελούμε τα καθήκοντα μας με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια.
Ένα τελευταίο σημείο που θέλω να θίξω, στηριζόμενος και πάλι στα συμπεράσματα από την πρόσφατη περίοδο, είναι η σημασία που έχει ο ενιαίος και αληλλέγγυος χαρακτήρας των όποιων κινητοποιήσεων μας.
Δεν μας βοηθούν καθόλου καταστάσεις όπου τα θεσμικά μας όργανα καλούν σε μια μορφή διεκδίκησης και αγώνα και μεγάλο μέρος των Δήμων, ίσως και η πλειοψηφία, δεν συμμετέχουν
άλλοι επειδή δεν συμφωνούν με την κινητοποίηση και άλλοι αντίθετα επειδή δεν την βρίσκουν επαρκώς μαχητική.
Σας καλώ κύριοι συνάδελφοι να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να υπερβούμε ιδεολογικές προκαταλήψεις όπως και κομματικά συμφέροντα και να διαμορφώσουμε μια αληθινά κοινή γραμμή πλεύσης, με επικεφαλής τα θεσμικά μας όργανα, για την υπεράσπιση της εξυπηρέτησης των δημοτών και της αξιοπιστίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών.»
 
 

Μοιράσου την σελίδα