374 Συμπολίτες μας συμμετείχαν στις δωρεάν εξετάαεις σπιρομέτρησης.

374 Συμπολίτες μας συμμετείχαν στις δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης (έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας).
 
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, προγραμμάτισε και υλοποίησε τη διενέργεια σπιρομέτρησης για τους κατοίκους της πόλης μας, τόσο στους Αγίους Αναργύρους όσο και στο Καματερό.
Η σπιρομέτρηση των κατοίκων της πόλης μας αποτελεί πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και προαγωγής της υγείας, που αναπτύσσει η υπηρεσία.
Σκοπός της σπιρομέτρησης είναι ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας και η έγκαιρη ανίχνευση του ενδεχομένου ο εξεταζόμενος να πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Η σπιρομέτρηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου και την Τετάρτη 11 Μαΐου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «ΜΕΛΙΝΑ» στο Καματερό και την Τρίτη 10 Μαΐουκαι την Πέμπτη 12Μαΐου στο Α’ ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων στους Αγίους Αναργύρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, οι σπιρομετρήσεις έγιναν ως εξής:
 
Ημερομηνία
Περιοχή
Σπιρομετρηθέντες
Περιστατικά ΧΑΠ
Δευτέρα 9/5/2011
Καματερό
104
29
Τρίτη 10/5/2011
Άγιοι Ανάργυροι
65
17
Τετάρτη 11/5/2011
Καματερό
141
40
Πέμπτη 12/5/2011
Άγιοι Ανάργυροι
64
21
 
Σύνολο
374
107
 
Πέρα από το όφελος της διενέργειας της σπιρομέτρησης για τους σπιρομετρηθέντες, εξήχθησαν και ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη στάθμη υγείας του πληθυσμού του Δήμου μας. Ειδικότερα, με βάση το δείγμα των σπιρομετρηθέντων, διαπιστώθηκε ότι στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αγγίζει περίπου το 28% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό επαληθεύει τα ποσοστά επιπολασμού της νόσου στην Ελλάδα έτσι όπως έχουν καταγραφεί από διάφορες μελέτες και οι οποίες κυμαίνονται γύρω στο 30%.
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους υπεύθυνους της Κινητής Μονάδας Σπιρομετρήσεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τη συνεργασία τους και τους πνευμονολόγους:
 
·      Ζάγκας Βαγγέλης (ιδιώτης πνευμονολόγος στους Αγίους Αναργύρους)
·      Λουκίδης Στέλιος (Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νοσοκομείο Αττικό)
·      Παναγιωτοπούλου Κατερίνα (ιδιώτης πνευμονολόγος Καματερού)
·      Τοπαλλιανίδης Βασίλης (ιδιώτης πνευμονολόγος στον Δήμο Αχαρνών)
·      Τσουλιάγκα Αθηνά (ιδιώτης πνευμονολόγος στον Δήμο Πετρούπολης).
 
Το πρόγραμμα σπιρομέτρησης υλοποιήθηκε με την ευθύνη του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης κ. Σωτήριου Καμαρινόπουλου.
Η καλή συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Σπιρομετρήσεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και η επιτυχία του εγχειρήματος προλειαίνουν το έδαφος για τη συνέχιση της συνεργασίας και τη διενέργεια νέου προγράμματος σπιρομέτρησης την επόμενη χρονιά.
 

Μοιράσου την σελίδα