ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ELISAN ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Ευρωπαϊκό συνέδριο της ΠΕΔΑ και του ELISAN 

για την αυτοαπασχόληση των νέων

Χαιρετισμοί των κκ. Καμίνη, Σαράντη, Carrega, Πατούλη, Δούρου, Σκουρλέτη.

Ξεκίνησε  την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου τις εργασίες του το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Αυτοαπασχόληση των Νέων που συνδιοργάνωσαν η ΠΕΔ Αττικής και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ELISAN.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης,, η Πρόεδρος του ELISAN Sylvie Carrega, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Αυτοδιοίκηση, τοπική ανάπτυξη και απασχόληση των νέων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στις πολλές αναπτυξιακές δράσεις του Δήμου Αθηναίων, όπως το δίκτυο – θερμοκοιτίδα  νεανικής επιχειρηματικότητας που διοργανώνεται από το ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ και τις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Νίκος Σαράντης τόνισε ότι η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μέσα από την κατάρτιση τοπικών σχεδίων απασχόλησης. Σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια η συμμετοχή των Νέων θα είναι κεντρικής σημασίας.

Η Πρόεδρος του ELISAN Sylvie Carrega αναφέρθηκε στην εμπειρία της από τον Δήμο Μασσαλίας, όπου εμφανίζεται υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τους νέους και όμως χάρη σε πρωτοβουλίες για την απασχόληση των νέων επιτεύχθηκε μείωση του ποσοστού ανεργίας τους.

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση λόγω αμεσότητας έχει στενή σχέση με την προώθηση της απασχόλησης των νέων. Μίλησε για τον 21ο αιώνα που θα είναι «ο αιώνας των πόλεων» και για την ανάγκη γενναίας μεταρρύθμισης και στους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Ο πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει η Αυτοδιοίκηση στην τοπική ανάπτυξη και στην αναγκαιότητα στήριξης των πρωτοβουλιών της.

Πάνος Σκουρλέτης: Μπορούμε να βρούμε κοινό κώδικα συνεννόησης

Ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στην πρώτη του δημόσια συνάντηση αιρετούς μετά την ανάληψη των καθηκόντων  του αναφέρθηκε στις πολλές και διαφορετικές απόψεις που είναι φυσικό να  υπάρχουν και να  αναπτύσσονται στους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Υπουργείο. Όπως τόνισε, «κανένας δεν χρειάζεται να αλλάξει την άποψη του, μπορούμε να βρούμε κοινό κώδικα και να συνεννοηθούμε».

Τα δυο πρώτα θεματικά τραπέζια.

Το συνέδριο συνεχίστηκε με το πρώτο θεματικό τραπέζι «Θεσμικό πλαίσιο, εμπόδια και προοπτικές  της αυτοαπασχόλησης των νέων – Οι πολιτικές της αιρετής διοίκησης» και εισηγητές τους: κ. Γιάννη Μώραλη, Δήμαρχο Πειραιά, κα. Beate Prettner, Αντιπεριφερειάρχη της Carinthia (Αυστρία), κα. Πόπη Σταυροπούλου, Εντεταλμένη σύμβουλο αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής, κ. Ηρακλή Γκότση, Δήμαρχο Νέας Ιωνίας.

Ακολούθησε το δεύτερο θεματικό τραπέζι «Νομικό πλαίσιο, κίνητρα και υποστηρικτικοί θεσμοί για την αυτοαπασχόληση των νέων» και εισηγητές τους: κα. Βασιλική Κόκκορη, μέλος του Γραφείου της Επιτρόπου για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα της Εργασίας, κ. Christian Ragger,  Γενικό Γραμματέα ELISAN, κ. Ζαχαρία Μαυρούκα, Γενικό Διευθυντή στη Γεν. Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Σταμπουλή, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον κ. Μιχάλη Χρηστάκη, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τ.Α.

Η δεύτερη μέρα των εργασιών Παρασκευή 11 Νοενβρίου περιλάμβανε την παρουσίαση και τις βραβεύσεις των «6 Βέλτιστων Ευρωπαϊκών Πρακτικών για την Αυτοαπασχόληση των Νέων».

Τις βραβευόμενες δράσεις παρουσίασαν η κα. Ρούλα Μπαχταλιά, για το Πρόγραμμα EGG - ENTER GROW GO, ο κ. Manuel Redondo Garcia,  για το Πρόγραμμα YUZZ- Young People With Ideas, ο  κ. Juri Devigili, για το Πρόγραμμα CERCANDO IL LAVORO, η  κα. Karin Ibovnik, για το Πρόγραμμα BUILD! Business Incubator Carinthia Ltd,   ο κ. Αντώνης Οικονόμου, INNOVATHENS  για το Πρόγραμμα «Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων», ο  κ. Leo Van Loon, για το Πρόγραμμα SIB – Από το επίδομα ανεργίας των νέων στην αυτοαπασχόληση με τα Businezzclub Social Impact Bonds.

Ομιλητές κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών ήταν οι:

κ. Jean Max Trouillet, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του ELISAN  με θέμα «Μεταφορά εμπειρίας και ενίσχυση της συνεργασίας: Ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Δικτύων»

κα. Elena Curtopassi, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ELISAN με θέμα «Παρουσίαση συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας και προτάσεις προς υιοθέτηση»

κα. Vladimira Drbalova, Μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου Αγοράς Εργασίας με θέμα «Η θέση της ΕΟΚΕ για την αυτοαπασχόληση των νέων»

κ. Csaba Borboly, Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών, Πρόεδρος του Συμβουλίου της περιοχής Harghita της Ρουμανίας  με θέμα «Η θέση της Επιτροπής των Περιφερειών για την αυτοαπασχόληση των νέων».

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών πλακετών  στα βραβευθέντα προγράμματα, την οποία πραγματοποίησαν

ο κ. Νίκος Σαράντης,  Πρόεδρος ΠΕΔΑ, Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

και η κα. Sylvie Carrega, Πρόεδρος ELISAN, Αντιδήμαρχος Μασσαλίας

Μοιράσου την σελίδα