ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από την 8η Μαρτίου του 1857, όταν οι εργαζόμενες στην υφαντουργία απήργησαν με αίτημα τη μείωση των 16 ωρών που εργάζονταν καθημερινά. Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, όπως θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, καθιερώθηκε για να μας θυμίζει αυτούς τους αγώνες. Για να αναδείξει ότι η ισότητα των γυναικών στην εργασία, την πολιτική, την οικονομία, τις καθημερινές σχέσεις αποτέλεσε μια από τις θεμελιώδεις διεκδικήσεις στην πορεία προς τις σύγχρονες κοινωνίες. Ότι η ισότητα αυτή σημαίνει ισοτιμία, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα και για τα δύο φύλα. Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Τουλάχιστον στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, έχουμε κατακτήσει την πλήρη ισότητα τυπικών δικαιωμάτων και όλο και περισσότερες προβεβλημένες προσωπικότητες σε κάθε τομέα είναι γυναίκες.

Απομένει όμως ακόμη να γίνει πολύ προσπάθεια για την ουσιαστική ισότητα ευκαιριών και δυνατοτήτων. Το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ για την Ημέρα της Γυναίκας είναι : Η ώρα είναι τώρα. Συνδέοντας την Ημέρα της Γυναίκας με τον συνεχή αγώνα των γυναικών όλου του κόσμου και ιδιαίτερα των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών για οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Στόχος κάθε τομέα της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, στόχος της Αυτοδιοίκησης, είναι να στέλνουμε συνεχώς, κάθε μέρα του χρόνου, το μήνυμα της πλήρους και ουσιαστικής ισότητας όλων των ανθρώπων. Και να φροντίσουμε με συγκεκριμένες δράσεις οι γενιές που μεγαλώνουν τώρα να προχωρήσουν μπροστά, απαλλαγμένες από προκαταλήψεις και διακρίσεις, με όλο και ουσιαστικότερη την συμμετοχή των γυναικών, της μισής ανθρωπότητας.

 

Share this post