ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Την  Τρίτη 27 και την Τετάρτη  28 Μαρτίου  2018  πραγματοποιήθηκε   στην πόλη μας η 4η  Συνάντηση εργασίας των εταίρων  στα πλαίσια του έργου με τίτλο “Συμμαχία αγγελιοφόρων για την ανάπτυξη και διάδοση θετικών μηνυμάτων ενάντια στη διαδικτυακή ρητορική μίσους” το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “JUSTICE”.  Εκπρόσωποι  από  τη Βουλγαρία,  Ιταλία, Κροατία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία και Τσεχία φιλοξενήθηκαν από το Δήμο μας και  είχαν  την  ευκαιρία   να  ενημερωθούν για  τις δράσεις ενάντια στη ρητορική μίσους που υλοποιούνται σε εθνικό  και τοπικό επίπεδο και να ακολουθήσει  ανταλλαγή καλών  πρακτικών.
Την πρώτη ημέρα  η συνάντηση  περιλάμβανε μία διαδραστική παρέμβαση στο Σχολείο  Β΄  Ευκαιρίας της πόλης μας. Αφού έγινε  η υποδοχή της  αντιπροσωπείας  από τον Εντεταλμένο  Σύ μβουλο Κοινωνικής Πολιτικής  κ. Παντελιά  Νίκο στη συνέχεια η   Διευθύντρια του Σχολείου  κ. Καλογερή Ελένη  εξήγησε τον  ρόλο του σχολείου  και τόνισε  ότι ένας  από τους στόχους είναι και η υλοποίηση  δράσεων  ενάντια στα στερεότυπα  και  τις  προκαταλήψεις. Στη  συνέχεια έγινε παρουσίαση του προγράμματος  «KINHΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ  ΤΟΥ ΦΑΚΟΥ».  Το project σχεδιάζεται  πάνω σε τρείς άξονες: 1) ευαισθητοποίηση μέσα από παιχνίδι  ρόλων (role palying), 2) ανάδειξη  συναισθημάτων και δραματοποίηση τους 3)   φωτογραφική αποτύπωση και    φωτογραφική έκθεση.  


Στη συνάντηση αυτή δεν συμμετείχαν μόνο οι  μαθητές του Σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας και οι καθηγητές τους αλλά και οι εταίροι του προγράμματος  και η ευρύτερη ομάδα της Κοινωνικής Υπηρεσίας που ασχολείται με τη ρητορική μίσους. Ηταν μία συνάντηση συγκινησιακά φορτισμένη, που έδωσε στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να δουν την έννοια της διαφορετικότητας μέσα από το πρίσμα της ισότητας.  
 
Τη δεύτερη ημέρα  οι εκπρόσωποι του προγράμματος συναντήθηκαν στο Πάρκο Ανακύκλωσης όπου η εκδήλωση ξεκίνησε  από τον χαιρετισμό  του Δημάρχου κ. Νίκου Σαράντη και το καλοσώρισμα του Αντιδημάρχου κ. Παντελιά Νίκου.

Στη συνέχεια  η κ. Οικονομοπούλου  Αγγελική, Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής  έκανε παρουσίαση  “Αποτελεσματικότητα  στην   καταπολέμηση   της διαδικτυακής  ρητορικής μίσους – καταγραφή,  κυρώσεις,  και νομοθεσία” , από  τον κ. Παπαπροδόμου  Γιωργος,  Διευθυντή  Διεύθυνσης  Δίωξης  Ηλεκτρονικού  Εγκλήματος της  Ελληνικής  Αστυνομίας. Η κ. Δάρρα  Μαρία Ψυχολόγος, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποίησε την παρουσίαση  “Ασφάλεια  στο Διαδίκτυο  και   ρητορική  μίσους”. Από την ΜΚΟ AΡΣΙΣ ο κ. Παπαστεργίου Βασίλης, Νομικός παρουσίασε την εισήγηση “Δουλεύοντας με  ευπαθείς  ομάδες πληθυσμού  ενάντια  στη  ρητορική μίσους”. Εκπρόσωποι  από  την  Youthnet Hellas παρουσίασαν “Πως  να επιτύχεις  μία αλλαγή   στη αντίληψη  του κοινού  μέσα από την καμπάνια  ευαισθητοποίησης. Μέθοδοι  διαδραστικοί  με διαφορετικές ομάδες πληθυσμού”   και ακολούθησε διαδραστική  παρέμβαση που αφορούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα : παραδείγματα εφαρμογής τους.


Στο δεύτερο μέρος της  Συνάντησης  εργασίας  ακολούθησε παρουσίαση των δράσεων  που από τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης  ενάντια στη ρητορική μίσους   που πραγματοποιήθηκαν σε κάθε χώρα. Η κ. Κεντεποζίζου Αναστασία Κοινωνιολόγος, παρουσίασε την καμπάνια  που υλοποιήθηκε στη χώρα μας.  Ακολούθησε  ενημέρωση για την εξέλιξη του προγράμματος  καθώς και ο προγραμματισμός δράσεων  ενόψει του  επικείμενου Συνεδρίου στη Βουλγαρία. Ο Δήμος  μας απέσπασε τα θερμά συγχαρητήρια τόσο για την  διοργάνωση όσο και για το περιεχόμενο της καμπάνιας  ευαισθητοποίησης που υλοποιείται στη πόλη μας.

 

Μοιράσου την σελίδα