Όχι στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις στους Δήμους.

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Όχι στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις στους Δήμους.
Η απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν σε διαθεσιμότητα 4.000 δημοτικοί αστυνομικοί και 2.500 σχολικοί φύλακες είναι αιφνιδιαστική, πρόχειρη, βεβιασμένη, εχθρική προς την Αυτοδιοίκηση και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Μέσα σε μια νύχτα καταργούνται δύο αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση των κατοίκων και την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.
Οι αρμοδιότητες για την φύλαξη των σχολικών κτιρίων και για την αντιμετώπιση των μικρής κλίμακας θεμάτων τάξεως στις τοπικές κοινωνίες εμπίπτουν στο συνταγματικό κριτήριο της εντοπιότητας και ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η επιστροφή τους  στο κεντρικό κράτος, έχοντας ως πυξίδα το Μνημόνιο, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και κατεδαφίζει πλήρως το θεσμό της Τ. Α.
Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη τέτοια ενέργεια και σχεδόν σίγουρα πια δεν θα είναι και η τελευταία. Μια συνολική επίθεση εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερα από δυο χρόνια.
Επίθεση που ξεκίνησε με τις συνεχείς μειώσεις των πόρων των Δήμων, μειώσεις συνολικά πάνω από 60% συγκριτικά με το 2009, με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται μέσα σε ένα οικονομικό κλοιό. Και κλιμακώνεται  με τη συνεχή πίεση για απολύσεις – διαθεσιμότητες εργαζομένων στο χώρο, ενώ πολύ φοβόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωση της επίθεσης. Η αποδυνάμωση και απαξίωση της Αυτοδιοίκησης που θα προκύψει από τις τεράστιες ελλείψεις που διαμορφώνονται θα αποτελέσει και το τελειωτικό χτύπημα στο θεσμό.
Ο παρεμβάσεις αυτές δεν γίνονται προς την κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος, με την πολιτική αυτή που εφαρμόζει η κεντρική εξουσία οι Δήμοι οδηγούνται στο κλείσιμο και οι πολίτες σε αδυναμία να εξυπηρετηθούν και σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αντίθετα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις λόγω των συνεχών συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων. Η πρόταση της Αυτοδιοίκησης για κινητικότητα με μετατάξεις από Δήμο σε Δήμο είναι λογική, εφικτή και αποτελεσματική. Δυστυχώς  δεν έχει τεθεί καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τα μέτρα αυτά απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και τη διάλυση του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Οι συμπολίτες μας που θα στερηθούν τις υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, και ποιος ξέρει ποιες άλλες αύριο, έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους που ξεπερνούν το 40% σε ετήσια βάση. Έχουν υποστεί νέους φόρους και χαράτσια που αποδεικνύονται μόνιμα και όχι προσωρινά. Ο ένας στους τρείς Έλληνες είναι άνεργος και ακόμη περισσότεροι είναι οι φτωχοί.
Γι΄ αυτό ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός. Δήμος, εργαζόμενοι, κάτοικοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά και στην κοινωνική προστασία.  Το Δημοτικό  Συμβούλιο αποφασίζει ότι:
- Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, στη μεθόδευση απόλυσης των εργαζομένων που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά και σε κάθε άλλη φημολογούμενη από καιρό κατάργηση δομών και λειτουργιών των Δήμων, είτε αυτές αφορούν την κοινωνική πολιτική, είτε τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στις τοπικές κοινωνίες, είτε την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο ρόλος όλων  των λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης είναι αναντικατάστατος, μάλιστα μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οι δομές της Αυτοδιοίκησης αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών μπροστά στη διάλυση υπηρεσιών και λειτουργιών του κεντρικού κράτους.
Έχουμε ζητήσει:
- Να μην περάσει το νέο πακέτο μέτρων που έρχεται με το πολυνομοσχέδιο που επιχειρεί να δώσει ολοκληρωτικό χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.
- Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
- Καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, καμία ιδιωτικοποίηση.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.                                                                            Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
 
    Ζήσης Πότσης                                                                                       Νίκος Σαράντης

Μοιράσου την σελίδα