ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
 

Η ισότητα των γυναικών στην εργασία, την πολιτική, την οικονομία, τις καθημερινές σχέσεις αποτέλεσε μια από τις θεμελιώδεις διεκδικήσεις στην πορεία προς τις σύγχρονες κοινωνίες.

Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από την 8η Μαρτίου του 1857, όταν οι εργαζόμενες στην υφαντουργία απήργησαν με αίτημα τη μείωση των 16 ωρών που εργάζονταν καθημερινά. Τουλάχιστον στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, έχουμε κατακτήσει την πλήρη ισότητα τυπικών δικαιωμάτων και όλο και περισσότερες προβεβλημένες προσωπικότητες σε κάθε τομέα είναι γυναίκες.

Απομένει όμως ακόμη να γίνει πολύ προσπάθεια για την ουσιαστική ισότητα ευκαιριών και δυνατοτήτων. Σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας, οι γυναίκες αποτελούν την πιο ευάλωτη κατηγορία που βιώνει πρώτη τον αποκλεισμό και την εκμετάλλευση. Φαινόμενα όπως η ενδοοικογενειακή βία ή το τράφικινγκ απέχουν πολύ από το να εξαλειφθούν. Και συχνά βλέπουμε πισωγυρίσματα, αρνητικά φαινόμενα  περιθωριοποίησης και υποβάθμισης των γυναικών, που ανάγονται στην ευκολία των πανάρχαιων στερεότυπων και στην εξυπηρέτηση κατεστημένων συμφερόντων.

Στόχος κάθε τομέα της δημόσιας και κοινωνικής ζωής, στόχος της Αυτοδιοίκησης, είναι να στέλνουμε συνεχώς, κάθε μέρα του χρόνου, το μήνυμα της πλήρους και ουσιαστικής ισότητας όλων των ανθρώπων. Και να φροντίσουμε με συγκεκριμένες δράσεις οι γενιές που μεγαλώνουν τώρα να προχωρήσουν μπροστά, απαλλαγμένες από προκαταλήψεις και διακρίσεις.

Μοιράσου την σελίδα