Η Οικογένεια στη Σύγχονη Εποχή

 
Εκδήλωση πραγματοποίησε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού με θέμα:
«Η Οικογένεια στη Σύγχρονη Εποχή:
Προκλήσεις και Προοπτικές»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011, η πρώτη εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Οικογένειας (15 Μαΐου), που διοργάνωσε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού.
Η εκδήλωση, με τίτλο «Η Οικογένεια στη Σύγχρονη Εποχή: Προκλήσεις & Προοπτικές», έλαβε χώρα στο Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού «ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΑ» στους Αγίους Αναργύρους και την παρακολούθησαν πολλοί γονείς μαζί με τα παιδιά τους, καθώς και αιρετοί του Δήμου μας, αλλά και άλλοι συμπολίτες μας που έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα.
Οι ομιλητές ανέδειξαν διαφορετικές διαστάσεις των ζητημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο παιδί και τα δικαιώματά του.
Η κ. Μεταξία Σταυριανάκη (Κοινωνική Λειτουργός, μέλος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού) μίλησε για τη θυματοποίηση των παιδιών στην οικογένεια και μέσα από μια σύντομη παρουσίαση  έρευνας   ανέδειξε το θέμα στις ιστορικές και πολιτιστικές του διαστάσεις.
Η κ. Νίκη Ρουμπάνη (Πρόεδρος του ΕΔΓΕ, εθελόντρια της γραμμής ΣΟΣ, υποψήφια Διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) μίλησε για τη «Διαχείριση συγκρούσεων και οριοθέτηση μέσα στην οικογενειακή ομάδα». Βασιζόμενη και στην εμπειρία της ως εθελόντρια της γραμμής ΣΟΣ, παρουσίασε με αμεσότητα όψεις του ζητήματος των συγκρούσεων και της οριοθέτησης, που προβλημάτισαν το κοινό που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.
Ο κ. Σπύρος Σασσάνης (Κοινωνιολόγος, Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «ΦΑΕΘΩΝ»), επικεντρώθηκε στη συσχέτιση των παντός είδους εξαρτησιογόνων συμπεριφορών με την οικογένεια και ειδικότερα στο ζήτημα της «Επικοινωνίας στην οικογένεια». Η παρουσίασή του έδωσε «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό στους παρευρισκόμενους.
Η παρουσίαση της κ. Ελευθερίας Ψαρρά (Προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας, Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα») είχε τίτλο «Το δικαίωμα όλων των παιδιών να μεγαλώνουν σε οικογένεια. Ανάδοχη – η άλλη οικογένεια». Η κ. Ψαρρά έθιξε το θέμα των νέων μορφών οικογένειας που διαμορφώνονται στις σύγχρονες κοινωνίες και ειδικότερα αυτό της ανάδοχης οικογένειας. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις ανάγκες των παιδιών για τα οποία αναζητείται ανάδοχη οικογένεια, αλλά και για όλες τις όψεις του θεσμού αυτού.
Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχαν η Ομάδα Παιδικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίων Αναργύρων – Καματερού και ο 4ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγίων Αναργύρων. Η Ομάδα Παιδικού Θεάτρου  με την καθοδήγηση της δασκάλας τους κας Γεωργίου Ανδρομάχη, παρουσίασε βιντεοσκοπημένη μία σειρά από αυτοσχεδιασμούς με θέμα τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και βιώνουν την επιθετική συμπεριφορά μέσα στην οικογένεια. Τα παιδιά της Ομάδας ανέδειξαν και βασικά ζητήματα που τα προβληματίζουν και που, ίσως, αρκετές φορές οι μεγάλοι δεν τα αντιλαμβάνονται.  Τα παιδιά του 4ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγ. Αναργύρων συμμετείχαν με βίντεο παρουσιάζοντας τις ζωγραφιές τους, όπως προέκυψαν από βιωματική παρέμβαση στο χώρο του Σταθμού από την κα Σπαθάρη Αναστασία, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης στην Κοινωνική Υπηρεσία.   Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την κ. Οικονομοπούλου Αγγελική, Ψυχολόγο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού.
Η ανταπόκριση του κόσμου έδειξε πως η εκδήλωσε πέτυχε τον σκοπό της, δηλαδή την ευαισθητοποίηση γύρω από τα δικαιώματα του παιδιού στην οικογένεια και ορισμένα από τα σημαντικά ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευθύνη του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης κ. Σωτήριου Καμαρινόπουλου.
 

Μοιράσου την σελίδα