3η Δεκεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Στο πλευρό των ατόμων με ειδικές ανάγκες ο Δήμος Αγίων Αναργύρων Καματερού

Σταύρος Τσίρμπας για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Ο σεβασμός απέναντι στους συνανθρώπους μας με ιδιαίτερες ανάγκες αποτελεί δείγμα πολιτισμού της κοινωνίας μας. Έχουμε όλοι ευθύνη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών και να μην κλείνουμε τα μάτια».

Κοντά στα άτομα με αναπηρία με έμπρακτες κινήσεις βρίσκεται ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού μέσω της δημιουργίας του Γραφείου ΑμεΑ αλλά και των δράσεων της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Η εξυπηρέτηση των αιτημάτων των ΑμεΑ αποτελούν προτεραιότητα του Δήμου, αλλά και μία προσωπική επιδίωξη του Δημάρχου Σταύρου Τσίρμπα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία την 3η Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος Σταύρος Τσίρμπας δήλωσε: «Ο σεβασμός απέναντι στους συνανθρώπους μας με ιδιαίτερες ανάγκες αποτελεί δείγμα πολιτισμού της κοινωνίας μας. Έχουμε όλοι ευθύνη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών και να μην κλείνουμε τα μάτια».

«Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήσαμε ένα βίντεο αγάπης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, των υπηρεσιών αλλά και όλων των φορέων σχετικό με την ανάγκη δημιουργίας των προϋποθέσεων ισότητας μεταξύ των συνανθρώπων μας».

Ειδικότερα τον τελευταίο χρόνο στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από  578 άτομα με αναπηρία σχετικά με  συμβουλευτική και με αιτήσεις  προνοιακής παροχής, που αφορούν σε ένα  μεγάλο ποσοστό το επίδομα βαριάς αναπηρίας, και σε μικρότερα ποσοστά  το επίδομα βαριάς νοητικής υστέρησης, επίδομα όρασης, επίδομα κώφωσης, επίδομα παραπληγίας τετραπληγίας,  και άλλα επιδόματα.

Παράλληλα μέσω της υπηρεσίας κατ οίκον Βοήθειας, προσφέρονται  ποιοτικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των Ατόμων με Αναπηρία και ανακουφίζοντας την οικογένεια τους.  Ενδεικτικά, αναφέρεται η υποστήριξη 157 ατόμων & οικογενειών από την υπηρεσία κατ οίκον βοήθειας και 48 ατόμων στα οποία δόθηκε ατομική συμβουλευτική σε συστηματική βάση.       

Στο πρόγραμμα  για  τη μείωση δημοτικών  τελών συμμετέχουν πάνω από 600 σε  άτομα με  Αναπηρία και  οι  οικογένειες τους  απαλλάχθηκαν οικονομικά από τις δημοτικές εισφορές. 

Επιπλέον από  τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), όπου μέσα από την υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί», γίνεται ενημέρωση πολιτών με πιστοποιήσεις αναπηρίας στο χώρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας.          

Επειδή η διατομεακή  συνεργασία  αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου,  μέσα από το Γραφείο  Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία  και με  τον Σύλλογο Γονέων- Κηδεμόνων και Φίλων Α.με.Α «Η Ανοιχτή Αγκαλιά»  διοργανώνονται κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των  κατοίκων της πόλης.

Μην ξεχνάμε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους ίση με τη δική μας, με ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.  

Αποκαλυπτική είναι η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την αναπηρία που μεταξύ άλλων σημειώνει ότι από το ένα δισεκατομμύριο άτομα με ειδικές ανάγκες παγκοσμίως, το ένα πέμπτο εξ αυτών, δηλαδή 110-190 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Επιπλέον, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από την αναπηρία, όπως οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και τα μέλη της οικογένειας

 

Share this post