ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Eκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαίος πολίτης, Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στις 11:00 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Ομίλους εδαφικής συνεργασίας «Αμφικτυονία» & «Εύξεινη Πόλη» με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ε. Ε από την Ελλάδα.


Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Μιχελάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως η ιθαγένεια της Ένωσης ασφαλώς και δεν αντικαθιστά την εθνική ιθαγένεια, αλλά συνδέεται άμεσα μαζί της λειτουργώντας κατά τρόπο συμπληρωματικό, επιτρέποντας την απόκτηση δικαιωμάτων, τα οποία ουσιαστικά προστίθενται στην εθνική ιθαγένεια. Επιπλέον είπε πως η ιθαγένεια της ΕΕ δεν περιλαμβάνει καμία υποχρέωση για τον ευρωπαίο πολίτη και στόχο έχει την καλύτερη ένταξή του στη χώρα υποδοχής.


Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού κ. Νικόλαος Σαράντης, κατά το χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά πως θέματα όπως η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και η διάσταση που σταδιακά θα δώσουμε σ’ αυτήν, πρέπει να απασχολήσουν κατεξοχήν τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αφορούν τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη, πολύ πέραν της απλής δυνατότητας εγκατάστασης και εργασίας στα κράτη – μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια μπορεί και πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών από άκρη σε άκρη της Ευρώπης. Επισήμανε δε, πως υπάρχουν ευθύνες και στη δομή του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος για το περιορισμένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για την πορεία των διαδικασιών της θεσμικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης. Ευθύνες που συνίστανται στο περίφημο «δημοκρατικό έλλειμμα» των Ευρωπαϊκών δομών.

Την εκδήλωση μεταξύ άλλων χαιρέτισαν ο Αντώνης Καιλής, εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Άρης Περουλάκης, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής κ. Παύλος Καμάρας. Εισηγητές ήταν οι Πανεπιστημιακοί Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Χάρης Παμπούκης και Δονάτος Παπαγιάννης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης.

 

Μοιράσου την σελίδα