"Πλατεία Ανοιχτής Αγκαλιάς" στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού

«Πλατεία Ανοιχτής Αγκαλιάς»
στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.
Αναγνώριση του σημαντικού έργου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για Άτομα με Αναπηρίες (3 Δεκεμβρίου), το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού αποφάσισε να μετονομάσει την πλατεία στην περιοχή Σαλίγκαρου στους Αγίους Αναργύρους σε «Πλατεία Ανοιχτής Αγκαλιάς».
Η «Ανοιχτή Αγκαλιά» είναι ένας σύλλογος γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με αναπηρία, ο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη μας. Σκοπός του συλλόγου είναι αφ’ ενός η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους, αλλά και η Πολιτεία και η κοινωνία ως σύνολο, αφ’ ετέρου η προβολή των δικαιωμάτων των ανθρώπων που πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας.
Η εκδήλωση μετονομασίας της εν λόγω πλατείας σε «Πλατεία Ανοιχτής Αγκαλιάς» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου. Παρέστησαν και μίλησαν ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Νικόλαος Σαράντης,  ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννης Λυμβαίος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Η Ανοιχτή Αγκαλιά» κ. Παναγιώτης Βακόνδιος. Επιπλέον, παρευρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σαμόλης,  ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης κ.  Παντελιάς, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Ελαιοτριβάρης, ο Αντιδήμαρχος Νεολαίας και Εθελοντισμού κ. Κουρλέτης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Τσελέκας, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Π κ. Κουτελιέρης, ο Πρόεδρος της Δημ. Επιχείρησης ΓΑΙΑ κ. Μαξούρας, ο Πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Ρέππας, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ. Σταφυλάς, κ. Στάθης, κ. Ζαλακούδη και κ. Μάρας καθώς και κάτοικοι της πόλης μας.
Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Νικόλαος Σαράντης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ισότιμης ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία σε οποιαδήποτε κοινωνία θέλει να θεωρείται πολιτισμένη και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα της Διοίκησης του Δήμου την αντιμετώπιση των διακρίσεων που υφίστανται τα Άτομα με Αναπηρία καθώς και τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους σε όλες τις δραστηριότητες της τοπικής ζωής. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει κατ’ αρχάς για τη διευκόλυνση της κίνησης των συμπολιτών μας με αναπηρία μέσα στην πόλη και την άνετη πρόσβασή τους τουλάχιστον σε δημόσια κτίρια. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών που δίνουν στα παιδιά με ειδικές ανάγκες τη δυνατότητα καλύτερης εκπαίδευσης και καλλιέργειας δεξιοτήτων, συμμετοχής σε αθλητικά προγράμματα, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως και στην ανάγκη διευκόλυνσης των παιδιών αυτών σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή.
Στη συνέχεια, ο κ. Δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στην «Ανοιχτή Αγκαλιά» και το έργο που έχει επιτελέσει και συνεχίζει να επιτελεί στην πόλης μας. Ειδικά υπό τις κρατούσες δυσμενείς οικονομικά και κοινωνικά συνθήκες, που πλήττουν ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως τα Άτομα με Αναπηρία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει διευρυμένο και κεντρικό ρόλο στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών, μέσα σε ένα πλαίσιο δραματικής συρρίκνωσης των πόρων που κατευθύνονται από το κεντρικό κράτος προς αυτή. Ωστόσο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού ειδικότερα, είναι αποφασισμένη να παρέχει τις βέλτιστες, κατά το δυνατόν, κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Ατόμων με Αναπηρία. Σύλλογοι όπως η «Ανοιχτή Αγκαλιά», οι οποίοι συγκροτούνται σε εθελοντική βάση και οι οποίοι προσφέρουν πραγματικό έργο, στέκονται αρωγοί και συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια να μην εξαφανιστούν από το προσκήνιο τα δικαιώματα και οι ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία εν μέσω εκτεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλογου γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων μα αναπηρία « Η ανοιχτή αγκαλιά» κ. Βακόνδιος Παναγιώτης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του συλλόγου. 
Τις ομιλίες του Δημάρχου και των καλεσμένων ακολούθησε η παρουσία χριστουγεννιάτικου προγράμματος από το Τμήμα Χορωδίας υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους κ. Φωτεινής Μαραβέλια. Στη συνέχεια, το Τμήμα Χοροθεραπείας παρουσίασε χορευτικό πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Σοφίας Ξανθοπούλου. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίδειξη TAEKWONDO από τον αθλητικό σύλλογο «Εντελέχεια» υπό τις οδηγίες του Προέδρου του κ. Γεώργιου Πασχαλίδη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια ακόμη ψυχαγωγική νότα, που ενθουσίασε ιδιαίτερα τα παιδιά, συγκεκριμένα με ένα πρόγραμμα με κλόουν, το οποίο υπήρξε ευγενική προσφορά της εταιρείας «Δελφινάκια».
 
 
 
 
 

Μοιράσου την σελίδα