ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα του Δ.Σ. Αγίων Αναργύρων – Καματερού για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων – Καματερού συζήτησε για τις εξελίξεις στην Εκπαίδευση και κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα:

«Μια επίθεση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής τάξης. Με άλλα λόγια το παιδί δεν πρέπει να μάθει γράμματα και πρέπει να βγει γρήγορα στην παραγωγή.

Στόχος είναι η ευελιξία και μαζικοποίηση της επαγγελματικής κατάρτισης για την εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης με χτύπημα της τιμής της εργατικής δύναμης.

Το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο περιγράφει ένα πιο υποβαθμισμένο και ταξικό σχολείο και με εντονότερο το χαρακτήρα του είτε ως προθάλαμου της ανώτατης εκπαίδευσης είτε της πρώιμης εκμετάλλευσης των παιδιών.

Η παιδεία είναι λαϊκό αγαθό. Σήμερα χρειάζεται ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, με επαγγελματικές σχολές μετά από αυτό και Ενιαία   Ανώτατη Εκπαίδευση και όλα αυτά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου.

Η άρση των ταξικών φραγμών, η απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων και η δωρεάν παροχή δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου χρειάζεται να αποτελούν κεντρικής σημασίας επιδιώξεις. Κάθε σχολείο να είναι κυψέλη ελευθερίας, αλληλεγγύης, δημοκρατίας, ενεργών πολιτών που κρίνουν, που σκέφτονται, που ονειρεύονται, που αντιστέκονται

     Η λύση υπάρχει και βρίσκεται στους κοινωνικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο και παλεύουμε μαζί με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς:

1.              Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια, τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.

2.    Να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα στα ΕΠΑΛ και να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Κατάργηση του έτους μαθητείας ως δωρεάν εργασία για τους εργοδότες, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση. Πτυχίο στα τρία χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.

3.    Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων. Όχι στα 30άρια τμήματα. Δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Ένα γεύμα για τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση των δήμων.

4. Την έμπρακτη στήριξη του αγώνα καθηγητών – γονέων – μαθητών/ιων για την υπεράσπιση και την βελτίωση της δημόσιας παιδείας, μέσω της διάθεσης υλικού εξοπλισμού (ηχητικά, προβολείς κλπ.) και ανθρώπινου δυναμικού (πιθανή ανάρτηση πανό κλπ.), όπου αυτή ζητηθεί και είναι δυνατό να δοθεί.

5. Την συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει καλεστεί από την Επιτροπή Αγώνα της Γ’ ΕΛΜΕ, την Παρασκευή 13/9, 18:00, στην κεντρική πλατεία της δημοτικής κοινότητας Αγίων Αναργύρων.»

 
 
 

Μοιράσου την σελίδα