Πραγματοποιήθηκε ο Δημόσιος Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2010.

Πραγματοποιήθηκε ο Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής για το 2010.
 
Σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. την Πέμπτη 28 Ιουλίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, πραγματοποιήθηκε ο δημόσιος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής για το 2010.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Νίκου Σαράντη για τον Απολογισμό:
 
Αγαπητοί φίλοι, σύμφωνα με τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων κάθε χρόνο είναι υποχρέωση μας να παρουσιάσουμε δημόσια τις δράσεις και το έργο του προηγούμενου χρόνου, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα έχει αναπτύξει ο Δήμος. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται πιο σύντομος, για να διευκολύνω τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.
Το 2010 ήταν η τελευταία χρονιά της προηγούμενης Δημαρχιακής θητείας και αντικειμενικά ο απολογισμός της συγκεκριμένης χρονιάς έχει και στοιχεία απολογισμού ολόκληρης της τετραετίας, η οποία κρίθηκε από το σύνολο των συμπολιτών μας με την ψήφο τους. Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσω όσο γίνεται να περιοριστώ στο έργο της συγκεκριμένης χρονιάς. Έχουμε όμως όλοι στο μυαλό μας ότι οι ανάγκες της πόλης δεν τεμαχίζονται με έναν τεχνικό τρόπο, ούτε τα έργα και οι παρεμβάσεις ολοκληρώνονται μέσα σε ένα χρόνο το καθένα, αλλά προχωράνε παράλληλα.
Το 2010 ήταν επίσης η χρονιά που έπρεπε να προετοιμαστούμε για τον «Καλλικράτη». Όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι είχαν αυτό το καθήκον, εμείς όμως ανήκουμε στους «Καλλικρατικούς» Δήμους και από την αρχή του 2011 αποτελούμε ένα νέο Δήμο, Άγιοι Ανάργυροι- Καματερό, και είχαμε πράγματι πολλά να προετοιμάσουμε. Αυτή ήταν μια εξ’ αντικειμένου μια ιδιαιτερότητα της περσινής χρονιάς.
Στο σημείο αυτό να επισημάνω την ιδιαιτερότητα που έχει η διαδικασία του απολογισμού ειδικά φέτος, ότι δηλαδή αντικειμενικά οφείλουμε –και με βάση τις προβλέψεις του νόμου- ως Διοίκηση να κάνουμε τον απολογισμό του 2010 για τους Αγίους Αναργύρους και δεν μπορούμε βέβαια να κάνουμε το ίδιο για το Καματερό. Αυτή η ιδιομορφία αισθάνομαι ότι θα προβληματίζει ιδιαίτερα και τους Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν εκλεγεί από το Καματερό, τόσο από τη Διοίκηση όσο και από την αντιπολίτευση. Τέλος πάντων, από του χρόνου αυτό το πρόβλημα δεν θα υπάρχει, θα το διαχειριστούμε φέτος ως άλλο ένα στοιχείο της μετάβασης στο νέο μας Δήμο.
Οπωσδήποτε εμείς ως Διοίκηση αντιμετωπίζουμε την πορεία μας σε μια συνέχεια και αυτό σημαίνει, θα με ακούσετε να μιλάω έτσι σήμερα, ότι δεν υπάρχει πλέον η διάκριση Άγιοι Ανάργυροι και Καματερό. Τα στοιχεία του οράματος μας για τη νέα μας πόλη είναι κοινά. Έχουμε όμως επίγνωση των διαφορετικών αναγκών που υπάρχουν σε επιμέρους ζητήματα, διαφορών που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν και υπάρχουν πάντα ανάμεσα σε γειτονιές της ίδιας πόλης και απαιτούν κοινό σχεδιασμό και ταυτόσημα ποιοτικά στάνταρ που θέτουμε. Οι βασικοί άξονες της πολιτικής μας, από την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου το 2007, ήταν και παραμένουν:  
η βελτίωση των υποδομών για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των δημοτών,
η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών παροχών για όλους,
η προστασία και φροντίδα για την Τρίτη Ηλικία, τα ΑμεΑ, τους οικονομικά ασθενέστερους,
η  διευκόλυνση των εργαζόμενων οικογενειών στην φροντίδα των παιδιών,
η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη της πόλης,
η πραγματοποίηση μεγάλων έργων που αλλάζουν την εικόνα της πόλης,
η υλοποίηση των μεγάλων, στρατηγικών στόχων της πόλης.
Από την επιτυχία μας στην επίτευξη αυτών των στόχων πρέπει να κρινόμαστε κάθε φορά, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, συνθηκών και προτεραιοτήτων.
Το 2010 ήταν μια πολύ διαφορετική χρονιά από κάθε άλλη για την Ελλάδα. Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει η χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες όλων μας, ατομικές και συλλογικές.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έμεινε καθόλου ανεπηρέαστη από αυτά τα γεγονότα και τα νέα δεδομένα. Θα μπορούσα να πω όμως πως είμαστε από τους δήμους που υπήρχε προνοητικότητα και σύνεση. Με πρωτοβουλίες που πήραμε έγκαιρα, καλύψαμε τις αποδοχές των εργαζομένων, εξοφλούμε σταδιακά όλες τις οφειλές προς τους τρίτους, και ακόμη υλοποιούμε δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, για να σταθούμε αρωγοί στους συμπολίτες μας που μας χρειάζονται ή που ίσως χρειαστούν τη βοήθειά μας ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Για εμάς, πάνω από τους οικονομικούς δείκτες, πάνω από τα όποια έργα χρειάζεται η πόλη μας - και στα οποία ανταποκρινόμαστε με επάρκεια - πάνω απ’ όλα είναι οι ανάγκες των συμπολιτών μας, κυρίως δε όταν αυτές οι ανάγκες για κάποιους είναι ιδιαίτερα πιεστικές.
 Θα αναφερθώ επιγραμματικά στα έργα που παραδόθηκαν ή ξεκίνησαν τη περσινή χρονιά. Ήταν η διαμόρφωση των οδών Σύρου και Παπάγου. Της οδού  Κρυονερίου σε πεζόδρομο. Η κατασκευή της οδού Διδυμοτείχου. Η πεζοδρόμηση της οδού Άρτας όπου βρίσκεται και η είσοδος βρεφονηπιακού Σταθμού. Επίσης εκτελέστηκαν εργασίες ασφαλτοστρώσεων σε κεντρικούς και δευτερεύοντες δρόμους, σε κάποιες περιπτώσεις σε δρόμους που είχαν πολλά χρόνια να επισκευαστούν. Τοποθετήθηκαν επιδαπέδια σήματα και επιβραδυντές ταχύτητας οχημάτων, ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις διαβάσεων.
Προχώρησε η κυκλοφοριακή διαμόρφωση του κόμβου Αγ. Παρασκευής- Γ.Παπανδρέου – Φιλοθέης.
Ενισχύθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου. Αποκτήθηκαν 4 ΙΧ αυτοκίνητα και μια δίτροχη μηχανή, 1 απορριμματοφόρο, 1 σάρωθρο και 1 γερανός.
Ανακατασκευάστηκε πλήρως εσωτερικά και εξωτερικά ο «Πευκώνας» που χρησιμοποιείται πλέον από το Πολιτιστικό Κέντρο.
Ενισχύθηκε ο φωτισμός κεντρικών σημείων και εισόδων της πόλης. Κατεδαφίστηκαν μισογκρεμισμένα και επικίνδυνα κτίρια που εμπόδιζαν τη διάνοιξη οδών.
Έγινε συντήρηση φθορών στις παιδικές χαρές, ανακατασκευάστηκε η παιδική χαρά στην οδό Μυκηνών και δημιουργήθηκε μια νέα επί των οδών Λ.Κατσώνη και Μ. Ασίας.
Παραδόθηκε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς το ανακατασκευασμένο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, ενώ έγιναν την καλοκαιρινή περίοδο εργασίες επισκευής σε σχολικά κτίρια, χρηματοδοτούμενες από τον ΟΣΚ και το Δήμο μας.
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την  κατασκευή κτιρίου για τον 2ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Αγίων Αναργύρων.
 Ένα πολύ σημαντικό για την πόλη μας έργο που ξεκίνησε το 2010 ήταν η συντήρηση και επαναφορά του ιστορικού κτίριου «Βίλα Μέρλα» .Το  κτίριο δεν έχει ζημιές από σεισμούς, αλλά υπήρχαν μεγάλες φθορές στα κουφώματα, τα δάπεδα, τους εξωτερικούς τοίχους, την κεραμοσκεπή, την ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση, στον περιβάλλοντα χώρο.
Στη Βίλα Μέρλα, μετά το πέρας των εργασιών και με βάση ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Αναργύρων, θα φιλοξενηθεί το πρώτο Πανευρωπαϊκό Μουσείο της φυλής Καλάς από το Βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με πρόταση του συνδημότη μας Θανάση Λερούνη.
 Ξεκίνησε η λειτουργία του δωρεάν ασύρματου Ιντερνέτ σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενταγμένη στο πλαίσιο του στρατηγικής του «ψηφιακού Δήμου», της παρακολούθησης και συμμετοχής στις εξελίξεις και δυνατότητες που προσφέρουν στην πόλη και τους δημότες οι νέες τεχνολογίες.
Πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των πρώην Δήμων Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Αυτό το έργο ήταν απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενοποίηση των Δήμων, γιατί φυσικά ο νέος Δήμος μας πρέπει να έχει, και έχει από την 1-1-2011, ενιαίο δημοτολόγιο, κοινό λογιστήριο κλπ.
 Την περσινή χρονιά παρουσιάστηκε και μοιράστηκε δωρεάν σε 6.000 δημότες το ιστορικό λεύκωμα «Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ Οδοιπορικό στο χώρο και στο χρόνο», μια έκδοση 400 περίπου σελίδων, πλούσια σε ύλη, φροντισμένη από πλευράς τυποτεχνικών προδιαγραφών, εμπλουτισμένη με πάνω από 800 φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Πιστεύω ότι ήταν κι αυτό ένα σημαντικό έργο, γιατί φέρνει τους νέους περισσότερο σε επαφή με την ιστορία της πόλης. Θέλουμε η πόλη μας να είναι ζωντανή και η πόλη είναι περισσότερο ζωντανή όταν οι κάτοικοι της την αγαπούν.
 Οι δραστηριότητες της Κοινωνικής Υπηρεσίας αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους για μας τομείς του έργου του Δήμου, όπως λέμε στο κέντρο των δραστηριοτήτων του Δήμου πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Η θέση αυτή έγινε προφανώς ακόμη περισσότερο επίκαιρη πέρυσι και φέτος, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μεγάλες κατηγορίες πολιτών. 
           Για την ανακούφιση των περισσότερο δοκιμαζόμενων από την οικονομική κρίση, τη στήριξη των δοκιμαζόμενων κοινωνικών ομάδων πήραμε ένα πακέτο μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης. Ένα δίχτυ προστασίας μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης που περιλάμβανε μειώσεις εισφορών και τροφείων με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Παράλληλα, με συναίσθηση των προτεραιοτήτων που επιβάλλει η νέα οικονομική κατάσταση, μειώσαμε κατά πολύ τα έξοδα πολιτιστικών και εορταστικών εκδηλώσεων, πολιτική που συνεχίζουμε και φέτος. 
Επίσης ξεκίνησε η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, από το οποίο οι άποροι συμπολίτες μας μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν τρόφιμα και είδη καθημερινής χρήσης.
Η πρόληψη στην Υγεία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής. Από τα διάφορα Προγράμματα που υλοποιήθηκαν θα σταθώ στα Προγράμματα Πρόληψης του Γυναικολογικού Καρκίνου.
Το πρόγραμμα δωρεάν Γυναικολογικών Εξετάσεων από την Κινητή Μονάδα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ  που περιλαμβάνει προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο (τεστ Παπ), και συμμετείχαν πάνω από 950 συμπολίτισσες, το πρόγραμμα μαστογραφίας, όπου συμμετείχαν πάνω από 750 γυναίκες.
Επίσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα σε 150 περίπου γυναίκες να υποβληθούν εντελώς δωρεάν σε τριπλό προπηπτικό έλεγχο, με ψηφιακή μαστογραφία, Τέστ Παπανικολάου και τεστ της αφανούς αιμοραγίας του εντέρου.
Τα Προγράμματα Πρόληψης του Γυναικολογικού Καρκίνου υλοποιούνται και φέτος, στον κοινό μας Δήμο, με σημαντική συμμετοχή.
Υλοποιήθηκαν επίσης τα προγράμματα Σχολικής Υγιεινής (αντιφυματικός εμβολιασμός, σωματομετρικός έλεγχος).
Η Κοινωνική Υπηρεσία το 2010 μεταστεγάστηκε σε νέο, περισσότερο επαρκές για τις ανάγκες της κτίριο, στην συμβολή των οδών Χίου και Καλύμνου.
Δημιουργήσαμε το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «Μελία», που λειτουργεί με την συνδρομή της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση ΔΗ.ΚΕ.Α.Α και τον Κοινωνικό Μη κερδοσκοπικό Φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ», με στόχο την πρόληψη και η αποκατάσταση δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι καθώς και η υποστήριξη των γονιών τους. Το Μελία στελεχώνεται από ειδικούς επαγγελματίες, όπως Ψυχολόγους, Λογοπεδικούς, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς και άλλους ειδικούς θεραπευτές.
Συνεχίστηκαν τα προγράμματα ψυχο-κοινωνικής στήριξης, η λειτουργία του Γραφείου Ενημέρωσης για την Απασχόληση,   τα προγράμματα εθελοντισμού σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών «ΔΡΑΣΗ», τα κατασκηνωτικά προγράμματα, η Βοήθεια στο Σπίτι, η Συμβουλευτική Γονέων κ.ά.    
Η Κοινωνική Υπηρεσία συνεργάστηκε επίσης με φορείς όπως το Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών «ΦΑΕΘΩΝ», το Δϊκτυο Φορέων Κοινωνικής Υγείας «ΝΕΑΠΟΛΙΣ», το Εθνικό Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Θεωρώ ότι αξίζει να αναφέρουμε ότι σε σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η γνώμη των κατοίκων του Δήμου μας για την οργάνωση και λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι εξαιρετικά θετική, γεγονός που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία   στη σημερινή εποχή που οι πολίτες, αρκετά  δικαιολογημένα, είναι συνήθως επικριτικοί για τη Δημόσια Διοίκηση γενικά.
 Περιληπτικά μόνο να αναφερθώ: στην προσφορά των ΚΑΠΗ που συνεχίστηκε στο ίδιο υψηλό επίπεδο με τα προηγούμενα χρόνια, περιλαμβάνοντας όχι μόνον υπηρεσίες υγείας και φροντίδας των ηλικιωμένων αλλά κυριότατα δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης τους. Εθελοντισμός στην Τρίτη Ηλικία, ομάδες πολιτιστικών δράσεων, ποικίλες εκδηλώσεις που για μας δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά υποχρέωση του κοινωνικού συνόλου προς τη γενιά των γονέων και παππούδων μας.
 Στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πόλη. Από την Υπηρεσία έγιναν πυκνές φυτεύσεις δένδρων και θάμνων με τις οποίες πρασίνισαν ακόμη περισσότερο οι γειτονιές των Αγίων Αναργύρων. Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις πρασίνου μέσα στο 2010 ήταν:
Στο Κεντρικό τμήμα της νησίδας της οδού Γ. Παπανδρέου (από Πινδάρου έως Κ.Παλαμά). Στην Πλατεία των Αγίων Ακινδύνων. Στην Πλατεία Πλαπούτα. Στην Πλατεία Θερμοπυλών και την περιοχή της Τσούμπας. Στον περιβάλλοντα χώρο του Βρεφονηπιακού σταθμού στα Μυκονιάτικα. Στην πλατεία Αγίας Παρασκευής και Ναυαρίνου.
Συνολικά φυτεύτηκαν 1.000 δένδρα, 2500 θάμνοι και ποώδη φυτά.
Η Ανακύκλωση στην πόλη γίνεται χρόνο με χρόνο και πληρέστερη, προσθέσαμε την ανακύκλωση μπαταριών και ηλεκτρικών συσκευών. Να πω σ’ αυτό τοπ σημείο ότι πρέπει να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειες μας. Όχι μόνον επειδή γενικά η Ανακύκλωση έχει μεγάλη σημασία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη, αλλά και για άμεσους, πρακτικούς λόγους. Γνωρίζουμε όλοι τις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και το αυξημένο κόστος που έχει για τους Δήμους η εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που παράγουμε συνολικά ως πόλη είναι μονόδρομος για την ορθολογικοποίηση της κατάστασης αυτής.
 Στη στήριξη των ΑμεΑ σε συνεργασία πάντα με τον δυναμικό σύλλογο της πόλης μας «Ανοιχτή Αγκαλιά». Από την πλευρά καθαρά των έργων οι δράσεις που έγιναν το 2010 αφορούσαν την διευκόλυνση της προσβασιμότητας και ασφαλούς κίνησης των ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους, ενώ συνεχίστηκαν και τα πολλά κοινωνικά προγράμματα, όπως το κατασκηνωτικό, τα εκπαιδευτικά, τα αθλητικά.
  Στις δραστηριότητες του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης όπου συμμετείχαν 2.250 αθλούμενοι κάθε ηλικίας σε περισσότερα από 20 τμήματα και διοργανώθηκαν 15 μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, όπως οι Γιορτές των αθλημάτων και τα μαθητικά και σχολικά τουρνουά. Ακόμη ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης υλοποίησε το «Καλοκαιρινό Camp» στην πόλη για παιδιά Δημοτικού,  το πρόγραμμα «Παιδί και Θάλασσα», τα προγράμματα αθλητισμού για ΑμεΑ.
 Στις δραστηριότητες του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου «Σπύρος Αποστόλου», που στα 10 τμήματα του συμμετείχαν πέρυσι πάνω από 1.300 άτομα. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε γιορτές και εκθέσεις τη δουλειά όλων των Τμημάτων και νομίζω ότι πράγματι είναι μια αξιόλογη δουλειά που γίνεται εκεί. Όχι με στόχο τον εντυπωσιασμό, όχι με μετακλήσεις από άλλες πόλεις για να προσθέτουμε ακτινοβολία  που δεν μας ανήκει. Με αξιοποίηση και ανάδειξη των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης και με πρωταρχικό στόχο να δώσουμε κίνητρα για ενασχόληση στη νέα γενιά μας.
Να σας πω ότι, σύμφωνα τουλάχιστον με την προσωπική μου άποψη, δεν έχει σημασία πόσοι από τους νέους μας που παρακολουθούν Τμήματα εκμάθησης του Πολιτιστικού Κέντρου θα αναδειχθούν σε καλλιτέχνες ή δημιουργούς υψηλού ή επαγγελματικού επιπέδου στο μέλλον. Αυτό έχει να κάνει και με τυχαίους παράγοντες πέρα από τον έλεγχο μας. Σημασία έχει να δίνουμε την επαφή, το έναυσμα, το σπόρο, ακόμη κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι περισσότερο από τη διαμόρφωση καλλιεργημένων αυριανών πολιτών.
Το Πολιτιστικό Κέντρο έχει και την ευθύνη διοργάνωσης των ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη, που το 2010 επιδιώξαμε να είναι όλες προσαρμοσμένες όσο αφορά το κόστος στις δυσκολίες της συγκυρίας και ακόμη περισσότερο προσπαθούμε γι’ αυτό τη φετινή χρονιά.
 Όλες οι λειτουργίες και δραστηριότητες του Δήμου συνεχίστηκαν στο επίπεδο ποιότητας που είχαμε συζητήσει και κατά τον Απολογισμό του 2009, θα έλεγα παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της χρονιάς και σε υψηλότερο επίπεδο.
Κατά το 2010 συνεχίσαμε τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες της πόλης μας. Ιδιαίτερα για την εκτέλεση κοινωφελούς έργου η συνεργασία αυτή και η αξιοποίηση των δυνάμεων του εθελοντισμού είναι απαραίτητη.
Άλλωστε η Αυτοδιοίκηση από τη φύση της είναι συνδεδεμένη με τις πρωτογενείς διαδικασίες που συντελούνται στην τοπική κοινωνία και οφείλει να έχει μια αμφίδρομη σχέση μ’ αυτές. Στον τομέα του κοινωφελούς έργου, όσο επαρκής και να είναι η δουλειά ενός δημόσιου φορέα, οι ανάγκες είναι πάντα περισσότερες.
Θέλω λοιπόν να εξάρω τη συμβολή των εθελοντικών ομάδων στην πόλη, από την Ομάδα «ΔΡΑΣΗ» μέχρι τα ενοριακά ταμεία των Ιερών Ναών. Σε μια εποχή που οι δυσκολίες της καθημερινότητας κάνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται σε μια εγωιστική στάση και στην στενή υπεράσπιση των προσωπικών κεκτημένων, υπάρχουν συμπολίτες μας που αφιερώνουν χρόνο κυρίως αλλά και χρήμα στην εθελοντική κοινωνική προσφορά. Εμείς σαν Δήμος συνεργαζόμαστε σε κάθε ευκαιρία που δίνεται, συντονίζουμε τις παρεμβάσεις αν χρειαστεί και θέλω να πω ότι με τον «Καλλικράτη» υπάρχει και ένα θεσμικό όργανο διαβούλευσης στην πόλη που δίνει και στους φορείς εθελοντικής προσφοράς, γενικότερα στους ενεργούς πολίτες έκφραση. Πιστεύουμε σ’ αυτή τη διαδικασία και θα την ισχυροποιήσουμε όσο μπορούμε.
Όπως είπα και στην αρχή όμως, δεν μπορούμε να απομονώσουμε το έργο του 2010 από το έργο των προηγούμενων χρόνων και από αυτό που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε το 2010 για να υλοποιηθεί φέτος και στο μέλλον.
Όπως την κατασκευή του νέου Κλειστού Γυμναστήριου της πόλης, έργο ύψους 10 εκατομμυρίων Ευρώ, που μέσα στο 2010 πήρε την οικοδομική άδεια. Τη συνολική διαμόρφωση της οδού Γ.Παπανδρέου, έργο ύψους 5 εκατομμυρίων. Την ανακατασκευή της οδού Κωνσταντινουπόλεως πάνω από τον Υπογειοποιημενο Σιδηρόδρομο, που ένα τμήμα της παραδόθηκε στην κυκλοφορία πριν λίγες μέρες και τα άλλα ακολουθούν, όπως ακολουθεί και η ανάπλαση της περιοχής στη συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την οδό Ευβοίας.
Την ανακατασκευή, επισκευή ή εξ’ υπαρχής διαμόρφωση πεζοδρομίων και ασφαλτοτάπητα σε συνολικό μήκος πολλών χιλιομέτρων μέσα στην πόλη. Οι δρόμοι της πόλης έγιναν ασφαλείς για τους πεζούς και τα οχήματα αυτή την τετραετία αλλά και η εικόνα της ομορφότερη.
Την ανακατασκευή πάρα πολλών πλατειών και του συνόλου των παιδικών χαρών. Την αύξηση του πράσινου στην πόλη και τη συντήρηση του με σύγχρονους μηχανισμούς ποτίσματος που κάνουν και οικονομία στο νερό.
Τα προηγούμενα χρόνια παραδόθηκε σε λειτουργία το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «Μαρία – Έλενα», ένα σύγχρονο κτίριο υψηλών προδιαγραφών όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις. Στην ταράτσα του λειτουργεί ο Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος της πόλης, το Σινέ Όναρ, που έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη χρονιά οι κάτοικοι της πόλης μας. Επιμένουμε, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών, να αντιμετωπίζουμε τον θερινό κινηματογράφο της πόλης μας ως μια κοινωνική λειτουργία, και φέτος λειτουργεί με δωρεάν προβολές 3 μέρες την εβδομάδα και με πολύ μικρό, συμβολικό συγκριτικά με τις τρέχουσες τιμές, εισιτήριο τις υπόλοιπες ημέρες.
Κατασκευάστηκαν 2 σύγχρονοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που σε συνδυασμό με αυτόν που ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του το 2010 επί τον οδών Κ.Παλαμά και Μ. Αλεξάνδρου καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των μικρών παιδιών των Αγίων Αναργύρων, με ιδιαίτερα ποιοτικές υπηρεσίες που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αμφισβητήσει. Αντίστοιχος σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη για το Καματερό και στο τέλος της τρέχουσας θητείας τα αποτελέσματα θα είναι εξίσου ικανοποιητικά.
Υπάρχουν επίσης αυτά που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «μεγάλα προβλήματα και διεκδικήσεις της πόλης». Ίσως κάποιοι να θεωρούσαν ότι η συνεχής αναφορά τους αποτελούσε μια τυπική υποχρέωση που εκπληρώνουμε, χωρίς να προσδοκούμε στο ορατό μέλλον μια λύση εις όφελος των συμπολιτών μας.
Κι όμως, φέτος υπάρχει μια διαφορά από τις προηγούμενες χρονιές. Η έκταση που ανήκε στις εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ, ανήκει πλέον σε μας, στεγάζονται ήδη στα κτίρια υπηρεσίες του Δήμου και θα μεταφερθούν εντός του έτους και οι υπόλοιπες. Η παραχώρηση της έκτασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν μια ιστορική στιγμή για το Δήμο, η κατάκτηση ενός στόχου δεκαετιών. Με την ίδια επιμονή συνεχίζουμε για την απόδοση του χώρου του Στρατοπέδου 301 και είμαστε αισιόδοξοι και για αυτό τον μεγάλο μας στόχο.
Επίσης, μέσα στο 2010 υπήρξε άλλη μια σημαντική εξέλιξη στην πόλη, που δεν αποτελεί έργο του Δήμου αλλά η επιτυχής προώθηση της οφείλεται και στις δικές μας προσπάθειες να βρεθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Αναφέρομαι στην έναρξη λειτουργίας του Σταθμού του Προαστιακού Σιδηρόδρομου. Και βέβαια γενικότερα το έργο της υπογειοποίησης έχει προχωρήσει, γι’ αυτό προχωρούν και τα έργα ανάπλασης στην Κωνσταντινουπόλεως πάνω από τον υπογειοποιημένο Σιδηρόδρομο που σας προανέφερα και είναι ορατό πλέον το οριστικό τέλος μιας πολύχρονης δυσκολίας και ταλαιπωρίας για τους Αγίους Αναργύρους.
Δεν θα συνεχίσω με περισσότερα, μπορούν να αναφερθούν πιο αναλυτικά στη συνέχεια της συζήτησης μας για κάθε τομέα δραστηριοτήτων και έργου. Το πιο σημαντικό σε σχέση με όλα τα παραπάνω είναι: Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση προσπαθειών συνεχίζουμε όλοι μαζί το 2011, σαν Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Με περίσκεψη, συγκεκριμένες προτάσεις, χειροπιαστό έργο, οργανωμένη δουλειά, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ειλικρίνεια, συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, με τους συλλόγους, τους πολιτιστικούς φορείς και κάθε πολίτη ξεχωριστά με σχεδιασμό, τόλμη, αλλά και όνειρο, μαζί με όλους σε ένα κοινό ταξίδι για να προσπαθήσουμε και να ανταποκριθούμε σε νέες δράσεις, στη νέα εποχή.
Κλείνοντας την τοποθέτηση μου για τα πεπραγμένα στον πρώην Δήμο Αγίων Αναργύρων θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στα οικονομικά στοιχεία που αναλυτικά θα παρουσιαστούν σύντομα με τους ισολογισμούς των δυο πρώην Δήμων. Θέλω εδώ να τονίσω ότι μ’ αυτή τη διαδικασία των ισολογισμών κλείνει και το θέμα των πρώην δήμων και στο εξής είμαστε και θα μιλάμε για ένα νέο Δήμο, με όλα τα χαρακτηριστικά ενός νέου Δήμου.
Έχω πει πολλές φορές ότι ο Δήμος δεν λειτουργεί και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εταιρεία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κέρδη και ζημιές και δεν θα έλεγα ότι όποιος έχει αποθεματικό στο ταμείο του έχει κάνει την ορθολογική διαχείριση των μειωμένων ούτως ή άλλως πόρων του.
Πολλές φορές ή και τις περισσότερες κρίνεσαι γι’ αυτό που «ρίσκαρες» και το άφησες παρακαταθήκη στην πόλη σου και όχι γι’ αυτό που δεν τόλμησες λόγω των μειωμένων πόρων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,
Ζούμε σε μια πόλη που οι κάτοικοι της δεν μπορούν να εισφέρουν τόσα, ώστε και τις ανάγκες τους να ικανοποιήσουμε και χρήματα να αποταμιεύουμε. Οι ανάγκες της πόλης ήταν και είναι μεγαλύτερες από τα χρήματα που η Πολιτεία διέθεσε και διαθέτει στους Δήμους και που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο και μήνα με το μήνα είναι διαρκώς μειωμένα.
Εξασφαλίσαμε στην πόλη υποδομές και εμείς και οι προκάτοχοι μας και το ίδιο αγωνιζόμαστε να κάνουμε και για το υπόλοιπο κομμάτι του νέου Δήμου που πριν δεν ανήκε σε μας.
Λείπουν από εκεί οι κοινωνικές υποδομές, όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Πολιτιστικά Κέντρα, δρόμοι, πλατείες, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές. Εκεί έχει πέσει το βάρος μας και νιώθουμε την ευθύνη μας.
Οι πόροι ξέρετε πως δεν υπάρχουν και γι’ αυτό προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν. Ξέρω πως πολλά θα τα πετύχουμε και μεγάλο μέρος των εσόδων μας εκεί θα κατευθυνθεί, ακόμα κι αν το ταμείο μας είναι ελλειμματικό.
Στην ανάγνωση λοιπόν των αριθμών δεν θα προχωρήσουμε σήμερα, γιατί θα ακολουθήσει από τους ειδικούς σε επόμενη συνεδρίαση, όπως είπα. Τι παρέλαβε ο νέος Δήμος από τους προηγούμενους δυο, θα παρουσιαστεί σύντομα και αναλυτικά και θα κάνουμε συνολικό απολογισμό.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Μοιράσου την σελίδα