Συνέντευξη του Δημάρχου Νίκου Σαράντη στην εφημερίδα "Ευθύτυπος"

«Η απόκτηση του νέου Δημαρχείου είναι επιτυχία ιστορικής σημασίας για την πόλη μας.»
Συνέντευξη του Νίκου Σαράντη, Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, νέου Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.
 
 
Κύριε Δήμαρχε, έχουν περάσει 9 μήνες από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο Δήμο. Πως αποτιμάτε την υλοποίηση των νέων θεσμών;
 
Να σας πω κατ’ αρχήν, ότι η προετοιμασία για την ενοποίηση των δυο Δήμων είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν την αρχή του έτους, έτσι ώστε σημαντικές λειτουργίες όπως το Πρωτόκολλο και τα Οικονομικά του Δήμου να είναι ενιαίες από την πρώτη στιγμή.
Υπήρχε πάρα πολύ δουλειά να γίνει, γιατί ο «Καλλικράτης» δεν περιλαμβάνει μόνο τις συνενώσεις, περιλαμβάνει αλλαγές και συγχωνεύσεις στα Νομικά Πρόσωπα, νέους θεσμούς στη Διοίκηση του Δήμου, νέες λειτουργίες για τη διαύγεια και τη διαφάνεια και πολλά άλλα.
Ξεκινήσαμε με ένα σαφή στόχο. Η συνένωση μας στον ενιαίο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού να συμβαδίσει με τη γενική άνοδο στην ποιότητα των προσφερόμενων στους πολίτες υπηρεσιών, και στις δυο Δημοτικές Κοινότητες.
Η επίτευξη αυτού του στόχου μας απαιτούσε και συνεχίζει να απαιτεί την ολόψυχη προσπάθεια όλων μας, Διοίκησης και εργαζόμενων στο Δήμο. Και βέβαια, παράλληλα με αυτά έπρεπε να αντιμετωπιστούν τα φυσιολογικά προβλήματα και δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τη συνένωση δυο οργανισμών.
Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι υπήρχαν συγκεκριμένες προθεσμίες μέσα στις οποίες έπρεπε να γίνουν όλα τα βήματα. Με αρκετή προσπάθεια λοιπόν από όλους, τα καταφέραμε έγκαιρα και νομίζω με πολύ ικανοποιητικό τρόπο.
Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι ο «Καλλικράτης» δεν έχει ολοκληρωθεί. Μεταφέρονται αρμοδιότητες, όπως προνοιακά επιδόματα, πολεοδομία κ.α. από διάφορα Υπουργεία οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αυτή η τετραετία θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.
 
Έχετε όμως κύριε Δήμαρχε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες; Πόσο  επηρεάζουν οι δημοσιονομικές περικοπές τους Δήμους;
 
Είναι αλήθεια ότι η Αυτοδιοίκηση έχει σηκώσει μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι πόροι από τους ΚΑΠ, θεσμοθετημένοι πόροι που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση για να επιτελέσει το έργο της, έχουν μειωθεί  πάνω από 30%. Κι αυτό, τη στιγμή που μεταφέρονται νέες, σημαντικές αρμοδιότητες στους Δήμους που αφορούν την υγεία, την πρόνοια, τα σχολεία και τόσα άλλα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να δεχθούν άλλες μειώσεις, αντίθετα διεκδικούμε τη διόρθωση της κατάστασης, την διάθεση στην Αυτοδιοίκηση των αναγκαίων πόρων για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ποιοτικά.
Θέλω να πω, με την ευκαιρία που μου δίνετε σ’ αυτή τη συζήτηση μας, ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες που προσφέρει έχουν κρίσιμη σημασία για την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών. Από μας περιμένουν οι κάτοικοι να βρουν τους δρόμους καθαρούς, τα σχολεία καλοσυντηρημένα, τα πεζοδρόμια ασφαλή και λειτουργικά. Στο Δήμο στηρίζεται ένα πλατύ δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας και μέριμνας για τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες με μικρά παιδιά, τους άνεργους, τα ΑμεΑ. Οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες προσφέρουν δημιουργική διέξοδο σε χιλιάδες νέους της πόλης μας.
Θεωρώ υποχρέωση μου να υπερασπίζομαι έμπρακτα όλες αυτές τις δραστηριότητες του Δήμου, δηλαδή να διεκδικώ ανυποχώρητα από την κεντρική εξουσία την αναγκαία χρηματοδότηση για την ουσιαστική και ποιοτική λειτουργία τους. Παράλληλα βέβαια, εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια που από το 2007 ξεκινήσαμε για μια υγιή πορεία των οικονομικών του Δήμου μας, τώρα πια του κοινού μας Δήμου Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, διαχειριζόμενοι το δημόσιο χρήμα, το χρήμα των δημοτών, με προσοχή, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Πείτε μας κάτι τελείως καινούργιο που  θα φέρει αυτή η τετραετία για το Δήμο και τους δημότες;
Ένας από τους βασικούς στόχους του νέου μας Δήμου είναι η προώθηση της καινοτομίας και η ανάδειξη του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού σε «Δήμο Γνώσης». Αυτό θα το επιτύχουμε με τη διαρκή συνεργασία μας με τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου. Μέσα λοιπόν από αυτή την επίτευξη μας θα δημιουργήσουμε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη, με τελικό ζητούμενο την παραγωγή μιας σταθερής αναπτυξιακής δυναμικής με όλα τα θετικά της αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και απασχόληση.
Πως θα περιγράφατε τη συνεργασία σας με τους εργαζόμενους στο Δήμο; Και επίσης, ποιά είναι η κατάσταση του Δήμου από πλευράς προσωπικού, υπάρχει έλλειψη ή επάρκεια εργαζομένων;
 
 Θα ξεκινήσω από το δεύτερο ερώτημα σας, που διαμορφώνει και το αντικειμενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Ο Δήμος μας διαθέτει λίγο προσωπικό σε σχέση με το μέγεθος του και τις ανάγκες του. Μόνον ως Δήμος Αγίων Αναργύρων τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ζητήσει με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ περίπου 60 ατόμων ως μόνιμο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Ο κοινός μας Δήμος Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό χρειάζεται ακόμη περισσότερους, παρά τις όποιες εξοικονομήσεις επιτυγχάνουμε με τη συνένωση.
Αυτές οι ελλείψεις είναι η αιτία που αναγκαζόμαστε να προχωρούμε κάθε χρόνο σε πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου, για λίγους μήνες δηλαδή που μετά λήγουν υποχρεωτικά οι συμβάσεις τους. Δεν είναι επιλογή μας αυτή η διαδικασία, εμείς είμαστε ξεκάθαρα υπέρ των σταθερών εργασιακών σχέσεων στο Δήμο.
Οι εργαζόμενοι του Δήμου κάνουν λοιπόν το καλύτερο δυνατό, δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο, δηλαδή προς τους δημότες.
Πάρτε για παράδειγμα την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, που φέτος έχει  πολύ λιγότερους εργαζόμενους από κάθε άλλη χρονιά. Κι όμως, εφαρμόζονται με επιτυχία μια σειρά από προγράμματα και στις δυο Δημοτικές Κοινότητες, όπως το πλύσιμο των κάδων, το πλύσιμο των δρόμων μετά τις λαϊκές αγορές, η αποψίλωση και καθαρισμός οικοπέδων και αδόμητων χώρων που έχει ιδιαίτερη σημασία για το Καματερό γιατί εκεί υπάρχουν πολλοί και φέτος καθαρίστηκαν συνολικά 1500 στρέμματα.
Από τη δική μας πλευρά, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των εργαζομένων και κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν φέτος μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας.
Από όλα αυτά νομίζω προκύπτει ότι η συνεργασία μας με τους εργαζόμενους ως σύνολο είναι αρμονική,  και εμείς  ως Διοίκηση επιδιώκουμε να την κάνουμε διαρκώς ακόμη καλύτερη. Ότι προβλήματα ανακύπτουν συνήθως δεν οφείλονται σε μας αλλά σε αντικειμενικές δυσκολίες, όπως με ειδικές περιπτώσεις εργαζόμενων που πληρώνονται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και συμβαίνει να καθυστερούν οι πληρωμές τους από αυτά. Και πάλι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να επιταχύνουμε τη λύση τέτοιων προβλημάτων.
 
 
Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στα κτίρια που παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ποια είναι η ιστορία της απόκτησης αυτού του χώρου;
 
Πρόκειται για μια συνολική έκταση 55 στρεμμάτων με πράσινο, μέσα στην οποία βρίσκονται τα κτίρια όπου στεγαζόταν το ΕΘΙΑΓΕ. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, επί της Λ.Δημοκρατίας, 100 μέτρα από την κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων.
Η χρήση αυτού του χώρου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν συμβάδιζε καθόλου με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες της πόλης. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, το 2007, ασκήσαμε έντονες πιέσεις για την παραχώρηση του, με βασικό και απόλυτα ρεαλιστικό επιχείρημα μας τη μεγάλη έλλειψη ελεύθερων χώρων αλλά και χώρων διαθέσιμων για κοινωφελείς χρήσεις στο κέντρο της πόλης. 
Τελικά υπογράψαμε τη συμφωνία για την παραχώρηση της έκτασης, δηλαδή του περιβάλλοντος χώρου πρασίνου και των κτιρίων, με τον Υπουργό κ. Σκανδαλίδη μέσα στο 2010. Και οφείλω να του εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ευτυχή κατάληξη του θέματος.
Πρόκειται για μια επιτυχία ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για τη Διοίκηση μας αλλά για την πόλη συνολικά. Αποκτήσαμε χωρίς κανένα κόστος ένα κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζονται όλες οι κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου.
Το κτιριακό συγκρότημα του νέου Δημαρχείου καλύπτει με πολύ πιο ικανοποιητικό τρόπο τις ανάγκες των υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους με περισσότερη άνεση χώρου και οι πολίτες εξυπηρετούνται ευκολότερα και αντικειμενικά γρηγορότερα.
Παράλληλα, ο περιβάλλον χώρος πρασίνου είναι επισκέψιμος από τους κατοίκους για περίπατο, στην πράξη κερδίσαμε και ένα πάρκο μέσα στην πόλη μας.
 
Πριν λίγες εβδομάδες ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Πόσο έτοιμα ήταν τα σχολεία της πόλης μας να υποδεχθούν παιδιά και εκπαιδευτικούς;
 
Ήμασταν περισσότερο έτοιμοι από κάθε φορά. Από το καλοκαίρι είχαν ξεκινήσει εργασίες στα σχολεία, με εργολαβίες που είχε αναθέσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, χρηματοδοτούμενες από τον ΟΣΚ αλλά και από πόρους του Δήμου. Αφορούσαν κάθε είδους εργασίες συντήρησης, με βάρος βέβαια στην ασφάλεια και υγιεινή αλλά και στην αισθητική των σχολικών χώρων, με αποτέλεσμα μια πολύ θετική εικόνα για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς.
Ένα συναφές θέμα είναι αυτό των Παιδικών Σταθμών. Στο δικό μας Δήμο, και στους Αγίους Αναργύρους και στο Καματερό, οι Παιδικοί Σταθμοί ξεκίνησαν κανονικά, έγινε δεκτός μεγαλύτερος αριθμός παιδιών από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό επειδή δώσαμε προτεραιότητα στους Παιδικούς Σταθμούς, οι ελάχιστες εγκρίσεις εποχικών προσλήψεων που είχαμε φέτος κατευθύνθηκαν στους Παιδικούς Σταθμούς. Παράλληλα προχωράμε στην κατασκευή και άλλων Σταθμών, ώστε οι ανάγκες της πόλης , οι αυξημένες ανάγκες λόγω της κοινωνικής συγκυρίας, να καλύπτονται πλήρως.
 
Μόλις εκλεγήκατε πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Τι σημαίνει αυτή η εκλογή σας για τους κατοίκους της πόλης;
 
Σημαίνει ότι η πόλη μας και γενικότερα η περιοχή μας έχουν μια πιο δυνατή φωνή. Η ΠΕΔΑ (πρώην ΤΕΔΚΝΑ) είναι ένας σημαντικός θεσμός για το συντονισμό των Δήμων όλης της Αττικής, την επικοινωνία τους με την κεντρική εξουσία, την παρακολούθηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ.
Πρέπει να σας αναφέρω ότι στην προεκλογική διακήρυξη της παράταξης μας «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» για το συνέδριο της ΠΕΔΑ, υπήρχε ρητή αναφορά στην ανάγκη να ενισχυθούν περισσότερο μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων οι Δήμοι που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, που έχουν έλλειμμα οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής φροντίδας. Η περιοχή της Δυτικής Αθήνας, όπου ανήκει και ο Δήμος μας, είναι η πρώτη που εμπίπτει σ’ αυτή την κατηγορία.
Γενικότερα μιλώντας, η ΠΕΔΑ έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σ’ αυτή την περίοδο υλοποίησης των νέων Αυτοδιοικητικών θεσμών αλλά επίσης θα είναι και εκφραστής των δίκαιων διεκδικήσεων των Δήμων, δηλαδή των δημοτών, απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση.
 
Ποιές είναι οι  σημαντικότερες προτεραιότητες σας στο Δήμο το αμέσως επόμενο διάστημα;
 
Προτεραιότητα μας είναι ο άνθρωπος, αυτό το έχουμε πει από την προηγούμενη τετραετία και το λέμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση σήμερα. Γνωρίζετε τις εφαρμοσμένες πολιτικές κοινωνικής φροντίδας και συνοχής που ήδη υλοποιούμε, από την ψυχοκοινωνική μέριμνα μέχρι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης υγείας μέχρι τις δράσεις για τα ΑμεΑ.
Στόχος μας είναι να διευρύνουμε το εύρος αυτών των δράσεων, που ήδη αγκαλιάζουν το σύνολο του κοινού μας Δήμου. Η Κοινωνική μας Υπηρεσία να είναι κοντά σε κάθε κάτοικο που έχει πρόβλημα, να μην υπάρξει ούτε ένας κάτοικος της πόλης που θα στερηθεί τα απαραίτητα, είναι μια φράση που την κατέθεσα ως προσωπική δέσμευση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και την επαναλαμβάνω.
Συνεχίζουμε να δίνουμε πολύ προσοχή σε θέματα της καθημερινότητας του πολίτη. Τα πεζοδρόμια να είναι ασφαλή και λειτουργικά, τα οδοστρώματα συντηρημένα, οι παιδικές χαρές σύγχρονες και ασφαλείς για τα παιδιά, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα να απομακρύνονται από τους δρόμους, οι φυσιολογικές φθορές στο φωτισμό και τις λοιπές υποδομές να επιδιορθώνονται γρήγορα.
Σημαντική πλευρά της καθημερινότητας των κατοίκων αποτελεί και το να αισθάνονται ασφαλείς στην πόλη που ζουν. Αυτό αποτελεί και δική μας ευθύνη, που την αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα. Αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη προσδίδει το να είναι οι δρόμοι, οι πλατείες και όλοι γενικά οι χώροι καλά φωτισμένοι. Να υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο και την ΕΛ.ΑΣ για την ασφάλεια κάθε γειτονιάς. Να λειτουργεί σωστά η φύλαξη των σχολείων.
Για να έλθω σε κάποια άλλα σημαντικά θέματα, όπως και την προηγούμενη τετραετία δίνουμε βάρος στην απόκτηση ελεύθερων χώρων, χώρων για πράσινο και κοινωφελείς χρήσεις. Διεκδικούμε λοιπόν, μετά την απόκτηση του χώρου του ΕΘΙΑΓΕ,  την απόδοση του Στρατοπέδου 301 στην πόλη και τους κατοίκους της και είμαστε αισιόδοξοι ότι όπως και με τον πρώην χώρο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα τα καταφέρουμε.
Όπως ξέρετε, μετά και από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δήμου μας έχει εγκριθεί από τα αρμόδια Υπουργεία η χρηματοδότηση της οριστικής διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς, και πριν λίγες μέρες προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει ποτέ γίνει στη Δυτική Αθήνα, το οποίο θα αλλάξει τελείως την όψη και τη λειτουργικότητα της περιοχής του Καματερού.
Παράλληλα με τη διευθέτηση του ρέματος και των παραποτάμων του θα προχωρήσουν οι εντάξεις περιοχών του Καματερού στο Σχέδιο Πόλης.
Και η συνολική παρέμβαση στην περιοχή του Καματερού ολοκληρώνεται με τη διάνοιξη της Λ. Θηβών και την σύνδεση της με την Αττική Οδό, που ανοίγει νέα πρόσβαση από το Καματερό προς το σύνολο της Αττικής, με προφανή κυκλοφοριακά αλλά και αναπτυξιακά οφέλη.
Επίσης, τουλάχιστον 10 νέα έργα στην πόλη είναι προ των πυλών, αναπλάσεις σε γειτονιές, νέοι Παιδικοί Σταθμοί, έργα πρασίνου και αναβάθμισης του περιβάλλοντος.
Με όλα αυτά η πόλη μας, ο νέος κοινός μας Δήμος, αλλάζει πρόσωπο. Και θέλω να σας πω κλείνοντας ότι το πιο σημαντικό είναι αυτό: Να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, με ελπίδα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του τόπου μας.
 
 

Μοιράσου την σελίδα