Συνέντευξη του Δημάρχου Νίκου Σαράντη στο meallamatia.blogspot.com

Συνέντευξη του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού και Προέδρου της ΠΕΔΑ Νίκου Σαράντη στο meallamatia.blogspot.com.
 
-Ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του, πώς κρίνετε την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική και τι μηνύματα παίρνετε από δήμους της επαρχίας;
 
Η διοικητική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης με τον Νόμο «Καλλικράτης» προσφέρει στους Δήμους σημαντικές νέες δυνατότητες, ταυτόχρονα όμως παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, που έχουν ήδη επισημανθεί από τους αιρετούς και τα έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του χώρου.
Η δημιουργία ισχυρότερων Δήμων, με αντικειμενικά μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα τοπικά προβλήματα, είναι μια από τις πιο σημαντικές πλευρές της μεταρρύθμισης. Επίσης ξεχωρίζουν οι νέοι θεσμοί για τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη λογοδοσία των αιρετών.
Το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργείται αφορά την ελλιπή χρηματοδότηση των μεταφερόμενων στους Δήμους αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ η υλοποίηση τους με υψηλά ποιοτικά πρότυπα.
Επίσης, με τον «Καλλικράτη» δεν λύθηκαν, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα επιδεινώθηκαν, τα προβλήματα γραφειοκρατικοποίησης των διαδικασιών που προκαλούν καθυστερήσεις και τελικά ταλαιπωρία των πολιτών. Μέσα σ’ αυτά τα προβλήματα θα βάλω και τις δυσκολίες που αρκετοί Δήμοι αντιμετωπίζουν στη συνεργασία τους με το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 
 
-Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής;
 
Οι προτεραιότητες σχεδόν του συνόλου των Δήμων, άρα και οι αντίστοιχες της ΠΕΔΑ, αφορούν τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, που έχουν αποκτήσει μια δραματική επικαιρότητα λόγω των συνεπειών της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Πλάι σ’ αυτά έρχεται η αναγκαιότητα ένταξης των ώριμων έργων των Δήμων στα προγράμματα χρηματοδότησης και κατά κύριο λόγο στο ΕΣΠΑ. Οι καθυστερήσεις στην ένταξη των έργων είναι αδικαιολόγητες γιατί χάνονται όχι μόνον θέσεις εργασίας αλλά και η γενικότερη αναπτυξιακή πνοή που τα έργα αυτά θα προσφέρουν σε κάθε πόλη.
 
 
-Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής σήμερα από τους Δήμους, σε μια εποχή που οι ανάγκες και τα κοινωνικά προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι πολίτες χρήζουν καθημερινά άμεσης υποστήριξης;
 
«Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων». Η φράση αυτή του Δημοσθένη συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής. Οι συνεχείς περικοπές των πόρων της Αυτοδιοίκησης οδηγούν σε μαρασμό προγράμματα και πρωτοβουλίες που στηρίζουν εκατοντάδες οικογένειες σε κάθε πόλη.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση οι Δήμοι περικόπτουν από παντού για να μπορέσουν να συνεχίσουν τα κοινωνικά τους προγράμματα, που σήμερα αφορούν ακόμη και τις πλέον βασικές ανάγκες πολλών συμπολιτών μας, όπως τη σίτιση και την ένδυση.
Παράλληλα, αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες συνεργασίας με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, με εθελοντικές κινήσεις πολιτών. Η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με τους ενεργούς πολίτες λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στις δυνατότητες μας.
Ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα τέτοιας επιτυχημένης κοινής δράσης έχουμε στο Δήμο μας, τους Αγίους Αναργύρους – Καματερό, με το Σύλλογο «Ανοιχτή Αγκαλιά». Είναι ένας Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων ΑμεΑ που στην πενταετή διαδρομή του έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο. Στηρίζουμε ως Δήμος το Σύλλογο, και ταυτόχρονα ο Σύλλογος στηρίζεται στα ίδια τα μέλη του, ενεργούς πολίτες με ειλικρινή διάθεση προσφοράς.
 
-Πώς κρίνετε με βάση την εμπειρία σας τη συνεργασία σας με τους υπόλοιπους Δήμους και Δημάρχους στη Δυτική Αττική προασπιζόμενοι από κοινού τα οφέλη των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας;
 
Στη Δυτική Αθήνα υπάρχει μια μακρά παράδοση συνεργασίας μεταξύ των Δημάρχων, ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, για το καλό της περιοχής μας. Αυτό ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από την συνειδητοποίηση ότι η Δυτική Αθήνα είναι αδικημένη σε σχέση με άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, εμφανίζει αναπτυξιακή υστέρηση και μεγάλες ελλείψεις στις κοινωφελείς υποδομές. Έτσι δόθηκε και το έναυσμα για την ίδρυση του ΑΣΔΑ, το 1989.
Η συνεργασία και κοινή δράση των Δήμων της περιοχής μας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το σχετικά πρόσφατο διάστημα, συντέλεσε να αντιμετωπιστούν κοινά προβλήματα και να διεκδικήσουμε πόρους που αντικειμενικά δικαιούμαστε.
Θυμίζω για παράδειγμα τον κοινό αγώνα που δώσαμε πριν 3 χρόνια για τη σωτηρία του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης. Με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης συνεχίζουμε και τώρα.
 
-Ποια είναι η θέση σας για την πολυσυζητημένη ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών (π.χ. καθαριότητα, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα κλπ.);
 
Η ιδιωτικοποίηση αυτή δεν φαίνεται ότι θα προσφέρει κάτι στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί αν δεχθούμε ότι κοινωφελείς δραστηριότητες σαν αυτές που αναφέρετε θα ιδιωτικοποιηθούν, οδηγούμαστε να βάλουμε την κερδοφορία αυτού που θα ασκεί την δραστηριότητα πάνω από την ποιοτική κάλυψη των καθημερινών αναγκών των πολιτών.
Επίσης, οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι το κόστος για την Αυτοδιοίκηση θα μειωθεί πολύ με την ιδιωτικοποίηση, μάλλον υπολογίζουν σε πολύ χαμηλούς μισθούς που θα πληρώνει ο ιδιώτης, όπως με την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων, πρακτική που βέβαια δεν μπορούμε να την επικροτούμε.
Πεποίθηση μου είναι ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να βελτιώσει κι άλλο την αποδοτικότητα της με την καλύτερη και ορθολογικότερη οργάνωση των υπηρεσιών. Αυτή την προσπάθεια, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, κάνουμε στο Δήμο με πολύ καλή συνεργασία με τους εργαζόμενους, που τους θεωρούμε φίλους και συνεργάτες μας.
 
-Ποια προβλήματα θα πρέπει να θέσουν στην Κυβέρνηση Συνεργασίας οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως πρώτη προτεραιότητα για να δοθεί λύση πριν ακόμη οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;
 
Όπως και από τα προαναφερθέντα προκύπτει, κατεπείγουσα ανάγκη αποτελεί η διασφάλιση της χρηματοδότησης των Δήμων από την κεντρική εξουσία. Γιατί αν στους ήδη σοβαρά μειωμένους πόρους που προβλέπονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 υπάρξουν και νέες περικοπές, στ’ αλήθεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Σε εκκρεμότητα  είναι το «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» για βελτιωτικές αλλαγές στον «Καλλικράτη» και ρύθμιση άλλων θεμάτων της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε όμως τονίσει όλοι οι Δήμοι, και μέσω των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ επίσης, ότι η προώθηση του πολυνομοσχεδίου έχει νόημα εφόσον απαντά στα προβλήματα που πραγματικά αντιμετωπίζουμε και επισημαίνουμε εδώ και χρόνια. Να μην ψηφιστεί ένας ακόμη νόμος χωρίς να λάβει υπόψη του πάγιες θεσμικές ανάγκες και αιτήματα της Αυτοδιοίκησης.
 
-Ένα μήνυμα σας στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας εν όψη της νέας χρονιάς;
 
Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει μαζί της μηνύματα αισιοδοξίας για όλους τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον. Υγεία και ευτυχία σε όλους.
 
 

Μοιράσου την σελίδα