Ν. Σαράντης: "Να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας και η αναβάθμιση του ΙΚΑ στο Καματερό και την Ανάκασα"

Ν. Σαράντης: «Να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας και η αναβάθμιση του ΙΚΑ στο Καματερό
και στην Ανάκασα».
Επιστολή του Δημάρχου στους Υπουργούς
 κκ. Λοβέρδο και Κουτρουμάνη.
 
Επιστολή προς τους Υπουργούς κκ. Λοβέρδο και Κουτρουμάνη έστειλε ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης ζητώντας να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας και η αναβάθμιση με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων του υποκαταστήματος του ΙΚΑ στο Καματερό και του παραρτήματος του ΙΚΑ στην Ανάκασα.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
 
Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν πληροφορίες σχετικές με κατάργηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ από το Καματερό και επίσης με κατάργηση του παραρτήματος του ΙΚΑ στην περιοχή της Ανάκασας.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι το σύνολο των ασφαλισμένων από Αγίους Αναργύρους και Καματερό θα εξυπηρετείται από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Ίλιον, που τυπικά ονομάζεται «ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων».
Ήδη όμως υπάρχουν ιατρικές ειδικότητες (οφθαλμολογική, καρδιολογική) στο ΙΚΑ Καματερού και στο ΙΚΑ Ανάκασας που ο χρόνος αναμονής για ραντεβού υπερβαίνει τις 40 ημέρες. Με τη συγχώνευση αυτή θα φτάναμε ασφαλώς σε πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις, όχι μόνο για τους κατοίκους του Δήμου μας αλλά και αυτούς του όμορου Δήμου Ιλίου.
Και στις δυο πόλεις  κατοικούν κυρίως εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ, άνθρωποι που έχουν απόλυτη ανάγκη τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και δημόσιας υγείας, ακόμη περισσότερο μέσα στη σημερινή βαθιά οικονομική κρίση και αύξηση της ανεργίας.
Η κατάσταση θα διαμορφωνόταν ιδιαίτερα αρνητική για την Δημοτική Κοινότητα του Καματερού, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη οικογενειακών γιατρών, κάτι που επίσης οφείλεται στο χαμηλό και μεσαίο εισόδημα του συνόλου των κατοίκων της πόλης.
Απευθύνομαι άμεσα σε σας κύριε Υπουργέ, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για  το συγκεκριμένο ζήτημα, επειδή δυστυχώς έχουμε την πρόσφατη αρνητική εμπειρία της απομάκρυνσης των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Καματερού, η οποία υλοποιήθηκε νύχτα και παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.
 Σας ξεκαθαρίζω λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι δεν προτιθέμεθα να παρακολουθήσουμε παθητικά την υλοποίηση τέτοιων σχεδίων, που θα σημάνουν τη δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην πόλη μας. Η πρακτική αυτή της οριζόντιας κατάργησης δημόσιων οργανισμών και φορέων χωρίς να ζητηθεί καν η γνώμη των Δημάρχων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αποκέντρωση και την παροχή υπηρεσιών εγγύτερα στον πολίτη.
Θα αντιδράσουμε δυναμικά και διεκδικητικά, θα υπερασπιστούμε τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και στο ΙΚΑ Καματερού και στο παράρτημα ΙΚΑ Ανάκασας.
Σε αντίθετη κατεύθυνση, με μόνο γνώμονα το συμφέρον των δημοτών μας, σας προτείνουμε τη μεταφορά των υπηρεσιών του Κέντρου Μάνας και Παιδιού στο χώρο του ΙΚΑ Ανάκασας, ώστε από τη συνλειτουργία των δυο υπηρεσιών να ενισχυθεί η ιατρική κάλυψη στην περιοχή. Επίσης ζητάμε την ενίσχυση με πρόσθετους γιατρούς των ειδικοτήτων όπου εμφανίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και καθυστερήσεις, τόσο του ΙΚΑ Καματερού όσο και του ΙΚΑ Ανάκασας, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία τους.
Να σας επισημάνω επίσης, με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής, την άνω των οκτώ μηνών καθυστέρηση που σημειώνεται για την υλοποίηση της ρητής δέσμευσης στη Βουλή από τον τότε Υφυπουργό και σημερινό Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη, για την επιστροφή των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Καματερού, από το ΙΚΑ Φυλής όπου έχουν μεταφερθεί. Καθυστέρηση που αγγίζει πλέον τα όρια της αθέτησης της δέσμευσης, γεγονός που αν μη τι άλλο μας λυπεί βαθύτατα.
Τονίζουμε και πάλι, όπως από την πρώτη στιγμή της μεταφοράς των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Καματερού κάναμε, ότι το ΙΚΑ Φυλής βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την πόλη του Καματερού και το κυριότερο, χωρίς συγκοινωνιακή σύνδεση με αυτήν. Λόγω λοιπόν αυτών των αντικειμενικών δυσκολιών είχαμε τη δέσμευση του κ. Κουτρουμάνη για επιστροφή ενός μέρους των διοικητικών λειτουργιών στο κτίριο του ΙΚΑ Καματερού και των υπολοίπων στο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων, με το οποίο υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση.
Σε τελευταία ανάλυση, κ. Υπουργέ, εναπόκειται πλέον στην κεντρική εξουσία να δείξει πως αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του «Καλλικράτη», και εάν έμπρακτα στηρίζει την αποκέντρωση και τον στόχο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, που για μας αποτελεί την πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προς κάθε κατεύθυνση προτεραιότητα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΝΙΚΟΣ Α.ΣΑΡΑΝΤΗΣ
 
 

Μοιράσου την σελίδα