Πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΗΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων

Παράλληλα όμως έχουν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα με κατοίκους της πόλης που διαμαρτύρονται.
Για τους λόγους αυτούς ο Δήμος Αγίων Αναργύρων προχωρά στην αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε μέλος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ).
Τα μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ ανέρχονται πλέον σε 21, με συνολικό πληθυσμό περισσότερους από 1.500.000 κατοίκους του λεκανοπεδίου, αναδεικνύοντας τον σύνδεσμο στο μεγαλύτερο εξειδικευμένο φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα θέματα περιβάλλοντος στη χώρα.
Ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά έχει ως στόχο την μελέτη περιβαλλοντικών παραμέτρων, παροχή συμβουλών σε θέματα περιβάλλοντος και την εκπόνηση μελετών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ανάμεσα στις δράσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ είναι και το Διαδημοτικό Κέντρο περίθαλψης αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ), που φροντίζει για την σύγχρονη και αποτελεσματική φροντίδα των αδέσποτων.
Τι είναι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ
Το πρώτο στην Ελλάδα Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων που λειτουργεί από το 2003, στο Σχιστό Περάματος.
Το Κέντρο καταλαμβάνει μία έκταση 5 στρεμμάτων και διαθέτει πλήρες κτηνιατρικό εξοπλισμό, χώρους διανομής, χώρο εκτόνωσης των ζώων, εγκαταστάσεις διοίκησης, αίθουσα ενημέρωσης του κοινού, ειδικά οχήματα περισυλλογής, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ζώων καθ" όλο το εικοσιτετράωρο και σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση όλων των κατεργασμένων υδάτων. Το κέντρο είναι απόλυτα συμβατό με το περιβάλλον.
Η ενημέρωση των Δήμων
Η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων θα γίνεται κατόπιν συνεννοήσεως του διοικητικού υπευθύνου του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ με τον εξουσιοδοτημένο αρμόδιο.
Συγκεκριμένα ο εξουσιοδοτημένος αρμόδιος του Δήμου ενημερώνει για τον αριθμό των ζώων που επιθυμεί να περισυλλεγούν καθώς και την ακριβή τοποθεσία παραμονής τους.
Στη συνέχεια προγραμματίζεται από κοινού η ημερομηνία περισυλλογής, αν δεν είναι εφικτή η άμεση επέμβαση.
Στις επείγουσες περιπτώσεις (π.χ. τραυματισμός ζώου) ενεργοποιείται ο μηχανισμός του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ για την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων
Η περισυλλογή πραγματοποιείται από συγκεκριμένο συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων και επικίνδυνων σκύλων το οποίο συγκροτείται για ορισμένο χρόνο
και περιοχή δράσης με νομαρχιακή απόφαση.
Οι υπάλληλοι που απαρτίζουν το συνεργείο έχουν κατάλληλη αγωγή και εκπαίδευση σε θέματα μεταχείρισης ζώων.
Βασική επιδίωξη των συνεργείων είναι η σύλληψη των αδέσποτων και επικίνδυνων σκύλων.
Στη διαδικασία περισυλλογής των ζώων είναι δυνατό να παραβρίσκονται αν το επιθυμούν εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι ζωοφιλικών σωματείων οι οποίοι θα ενημερώνονται από τους υπαλλήλους του ΔI.ΚE.Π.Α.Ζ.
Η εισαγωγή των ζώων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ
Τα ζώα μετά την περισυλλογή τους οδηγούνται στην αίθουσα αναμονής όπου γίνεται η καταχώρησή τους στο βιβλίο διακίνησης ζώων.
Στο βιβλίο αυτό αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία εισαγωγής τους στο ΔI.ΚE.Π.Α.Ζ, το Δήμο και την περιοχή από την οποία περισυλλέγησαν, τη ράτσα και το χρώμα τους, την ηλικία τους, τον κωδικό τους αριθμό, τους υπεύθυνους περισυλλογής και παραλαβής των ζώων καθώς και παρατηρήσεις αυτών για την γενική εικόνα των ζώων, ώστε να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή τόσο για την προστασία των ίδιων των ζώων όσο και των υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή μ" αυτά.
Στον προαναφερόμενο πίνακα συμπληρώνεται και η ημερομηνία επαναφοράς των ζώων στον τόπο περισυλλογής τους αφού πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες που θα υποδείξει ο κτηνίατρος ύστερα από τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσει. Σε κάθε ζώο δίνεται κωδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται σε περιλαίμιο με τρόπο εμφανή ώστε να είναι δυνατή ανά πάσα στιγμή η αναγνώριση του ζώου.
Κτηνιατρικός έλεγχος
Τα ζώα οδηγούνται στην αίθουσα εξέτασης όπου ο κτηνίατρος προβαίνει στις απαιτούμενες εξετάσεις και διαγνώσεις, στην εφαρμογή της ενδεδειγμένης θεραπευτικής αγωγής όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο. Προγραμματίζει δε την επέμβαση στείρωσης στα ζώα που δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.
Για τα ζώα που διαπιστώνει ότι είναι βαριά τραυματισμένα ή διαπιστωθεί ότι φέρουν ζωοανθρωπονόσους, συγκαλεί την "επιτροπή ηθικής" (αποτελείται από κτηνίατρο του ΔΙΚΕΠΑΖ και από ισάριθμα μέλη του Συνδέσμου Δήμων περιοχής Πειραιά & Δ. Αττικής και εκπροσώπους των ζωοφιλικών σωματείων), η οποία αποφασίζει για τις απαιτούμενες ενέργειες.
Η ταξινόμηση στους χώρους φιλοξενίας
Μετά το πέρας του κτηνιατρικού ελέγχου τα ζώα διαχωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους και με βάση το ιατρικό δελτίο που συντάσσει ο κτηνίατρος, οδηγούνται στην αίθουσα νοσηλείας ή σε μία από τις αίθουσες παραμονής. Οι αίθουσες παραμονής φιλοξενούν ζώα παρεμφερούς μεγέθους ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα επιβολής μεγάλων ζώων σε μικρά.
Τα ζώα που φέρουν μεταδοτικά νοσήματα οδηγούνται σε ειδικά διαμορφωμένο και απομονωμένο χώρο, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση των νοσημάτων. Οι τροφές και όλα τα υλικά (σκεύη κ.α.) που απαιτούνται για την φροντίδα των ζώων φυλάσσονται σε αποθηκευτικό χώρο όπου επικρατούν άψογες συνθήκες υγιεινής.
Τα αντικείμενα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αισθητική περιποίηση και την εν γένει καθαριότητα του σώματος των ζώων διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα αποφυγής διασποράς των μεταδοτικών νοσημάτων μέσω αυτών.
Στις αίθουσες παραμονής διατίθεται επαρκής χώρος ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη κατάκλιση και μετακίνηση των ζώων. Αυτές διατηρούνται σε άριστη κατάσταση από άποψη συντήρησης και καθαριότητας.
Η στείρωση των ζώων
Για την ολοκληρωμένη και ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, γίνεται η προγραμματισμένη από τον κτηνίατρο στείρωση τους στο χειρουργείο του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ το οποίο διαθέτει άρτιο και σύγχρονο εξοπλισμό. Μετά την επέμβαση τα ζώα παρακολουθούνται για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας και τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα και αγωγή.
Η σήμανση των ζώων
Η διαδικασία της σήμανσης των ζώων γίνεται με ένα microchip, ώστε να αναγνωρίζεται ότι το ζώο έχει εμβολιαστεί ή στειρωθεί.
Η επιστροφή των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον
Μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ενεργειών και εφόσον δεν συντρέχει λόγος παραμονής των ζώων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ αυτά οδηγούνται πίσω στο χώρο από τον οποίο αποσπάστηκαν ώστε να μην υπάρχει διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας.
Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων θεωρεί πρώτιστης σημασίας την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το πρόγραμμα των αδέσποτων ζώων ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους και να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Η ενημέρωση των πολιτών έχει σαν κύριους στόχους:
- Την ενημέρωση του πληθυσμού για το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων.
- Την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση όσων είναι ιδιοκτήτες ζώων ή όσων θέλουν να γίνουν, σχετικά με θέματα που αφορούν τη φροντίδα των ζώων, την ευθύνη των ιδιοκτητών απέναντι στο ζώο αλλά και τους συμπολίτες τους.